Cât ar costa litrul de carburant dacă statul nu ar mai opri accize și taxe?

01.10.2020
Cât ar costa litrul de carburant dacă statul nu ar mai opri accize și taxe?

Ori de câte ori trebuie să meargă cu mașina ca să o alimenteze cu carburant, majoritatea șoferilor români își pune întrebarea „Oare cât o mai costa benzină/motorină?”.

Acestora, dar nu numai lor, le spunem însă un lucru certitudine: combustibilii nu vor fi nici pe departe gratuiți chiar dacă petrolul nu ar costa nimic. Dar ce s-ar întâmpla dacă statul nu ar mai percepe accize și taxe?

Există încă mulți români care cred că întreg prețul pe care îl plătim la pompă atunci când alimentăm se duce în buzunarul companiilor petroliere. Nimic mai neadevărat.

Care este prețul carburantului fără taxe și accize?

În țara noastră, până la 60% din prețul litrului de carburant comercializat la pompă reprezintă taxe și accize plătite către statul român, în timp ce restul de 40 de procente ajung la distribuitor și la producător.

Spre exemplu, conform celui mai recent raport săptămânal „Oil Bulletin” al Comisiei Europene ce analizează prețurile la carburanți din toate țările membre ale Uniunii Europene, publicat la 28 septembrie 2020, pe piața din România, un litru de benzină costa 1,94 lei, în timp ce un litru de motorină costa 1,98 lei.

Vorbim aici despre niște prețuri pe care principalii jucători de pe piața românească a carburanților – OMV-Petrom, Rompetrol și Lukoil – le stabilesc în funcție de costurile pentru achiziționarea, pentru prelucrarea sau pentru transportul petrolului.

La aceste prețuri se adăugă însă accizele pe care le impune statul român și taxa pe valoare adăugată (TVA), care în prezent este de 19% și care se aplică inclusiv accizei. Astfel, potrivit aceluiași „Weekly Oil Bulletin”, accizele, care sunt considerate taxe indirecte, sunt în valoare de 2,65 lei la litrul de benzină și de 2,57 la litrul de motorină.

Astfel, la data de 28 septembrie, prețul pentru un litru de benzină era 4,43 lei și 4,29 lei pentru un litru de motorină.

Pentru a reveni la ceea ce am vorbit la început, putem să vă spunem că prețul pentru un litru de combustibil la pompă s-ar calcula adunând valoarea accizei cu TVA-ul de 19%. Asta înseamnă că un litru de benzină ar costa doar 2,30 lei, iar un litru de motorină 2,35 lei, adică aproape jumătate din prețul actual.

Foto: Pexels

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot