Care sunt cele mai vechi orașe din lume?

24.05.2023
Care sunt cele mai vechi orașe din lume?

Continuitatea istorică, dovezile arheologice și gradul de dezvoltare urbană sunt printre factorii luați în considerare la definirea „celui mai vechi oraș” din lume. Este o sarcină complexă, deoarece criteriile utilizate pot afecta foarte mult rezultatul. În timp ce unii susțin că locuința continuă de la înființarea sa definește cel mai vechi oraș, alții sunt de părere că orașul trebuie să-și păstreze funcția urbană, de-a lungul timpului. Așadar, care sunt cele mai vechi așezări urbane din istorie?

1. Ierihon din teritoriile Palestiniene. Locația, așezată lângă râul Iordan, în Cisiordania palestiniană, este adesea numit „cel mai vechi oraș locuit”, cu o istorie care se întinde până în prezent încă de acum 10.000 de ani înainte de Hristos. Așezările timpurii din cultura Natufiană au evoluat în structuri proto-orașe în timpul perioadei neolitice, inclusiv Turnul Ierihon (datat cu 8.000 î. de Hr., cea mai veche clădire de piatră descoperită). Ierihon a fost un oraș-stat canaanit din epoca bronzului, înainte ca israeliții să-l cucerească în jurul anului 1.400 î. de Hr., conform relatărilor biblice. Cu toate acestea, dovezile arheologice din această perioadă sunt rare și uneori inconsecvente cu textele sfinte.

Mai exact, controlul Ierihonului s-a aflat de-a lungul timpului în mâinile mai multor civilizații, precum canaaniții, israeliții, perșii, grecii, romanii și diferite dinastii islamice. Trebuie precizat că, în special, în perioada romană și bizantină orașul a reprezentat un loc de pelerinaj creștin. După Primul Război Mondial, Marea Britanie a preluat controlul, apoi Iordania și, ulterior, Israelul după Războiul de șase zile. Astăzi, este administrat de Autoritatea Palestiniană.

2. Byblos din Liban. Orașul de coastă din Libanul modern are o istorie extinsă care datează din perioada neolitică, în jurul anului 8.000 î. de Hr. Numit de fenicieni Gebal, a fost mai târziu redenumit Byblos de către greci. Locația a fost un important centru economic și cultural, renumit pentru industria sa de construcții navale și pentru fabricarea și comerțul cu papirus. Orașul a căzut sub diferite conduceri, de-a lungul timpului, inclusiv egipteni, perși, romani și cruciați, fiecare lăsând amprente istorice distincte.

Byblos

Rămășițele arheologice remarcabile, cum ar fi Castelul Byblos, templele antice și necropola regală feniciană, atestă trecutul său. Semnificația istorică a orașului Byblos este marcată și de statutul său de patrimoniu mondial UNESCO.

3. Alep din Siria. Săpăturile arheologice din Tallet Alsauda demonstrează că activitățile umane din Alep au început încă din anul 5.000 î. de Hr. Această metropolă antică a fost martoră la ascensiunea și căderea a numeroase imperii. De exemplu, a fost inițial un oraș cheie sumerian. Ulterior, hitiții și asirienii l-au controlat și, în secolul al IV-lea î. de Hr., a căzut sub stăpânirea lui Alexandru cel Mare. După aceea, orașul a făcut parte din Imperiul Roman și Bizantin, având o importanță deosebită datorită amplasării sale pe Drumul Mătăsii. În 637 d. Hr., cucerirea islamică a adus regiunea sub influența lor.

Alep

Alep a cunoscut o creștere semnificativă în timpul califaturilor omeiade și abbazide și mai târziu sub Imperiul Otoman, devenind un centru cultural și economic. Alep are o importanță economică deosebită în zona Mării Mediterane. Cu toate acestea, orașul a suferit mari pagube în timpul războiului civil sirian (2011-2020), când au fost distruse tot felul de artefacte și situri arheologice. Conflictul a scăzut numărul populației de la 3 milioane la 600 de mii între 2010 și 2014.

Următoarele orașe în clasament sunt: Damasc din Siria, Susa din Iran, Al Fayyum din Egipt, Sidon din Liban și Plovdiv din Bulgaria, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot