Care sunt cele mai vechi forme de scris?

03.03.2023
Care sunt cele mai vechi forme de scris?

Încă de mici suntem învățați la școală o formă de scris agreată de societate. Scrisul este cea mai importantă formă prin care informațiile pot rămâne consemnate. Alt mod prin care informațiile pot fi împărțite este viul-grai, însă scrisul poate fi  transmis din generație în generație. Care sunt cele mai vechi forme de scris?

Istoria celei mai vechi forme de scris

scris

Istoria scrisului poate fi datată încă din cel mai îndepărtat punct al omului. Descoperirile arheologice din Mesopotamia, zona Irakului de astăzi, arată că scrisul era folosit în diferite moduri. Poezia, literatura, funcțiile de administrare și sistemul juridic erau ramuri care avea la bază scrisul.

Cea mai veche scriere cunoscută a fost inventată în moduri misterioase în jurul anilor 3400 î.Hr în zona Sumer, de lângă Golful Persic. Dezvoltarea scrierii sumeriene a fost influențată de materialele locale: lut pentru tăblițe sau trestie pentru stilouri. În aceeași perioadă istorică, egiptenii se dezvoltau local prin scrisul hieroglific.

Chiar și după dispariția poporului sumerian, limba vorbită de acesta a supraviețuit în scrierea academică. Scrisul a fost preluat și la alte popoare, din Turcia, Siria sau Iranul de astăzi.

În perioada anilor 1700, oamenii de știință au început să dorească să descifreze esența acestui scris. În 1786, un călător francez a adus în Paris un mic monument de piatră, în care erau inscripționate mai multe propoziții. Cercetătorii au propus mai multe traduceri, dar ulterior s-a descifrat și s-a descoperit că piatra era un dar de la un tată pentru copil după căsătorie.

Care este cea mai grea limbă care poate fi învățată?

Pe Terra există numeroase țări și încă și mai multe limbi sau dialecte. Unele pot fi mai ușor de înțeles și învățat, iar altele sunt dificile și chiar imposibile pentru mulți oameni.

Astfel că, japoneza reprezintă ea mai grea limbă care poate fi învățată. Dificultatea alfabetului îi induce în eroare pe cititorii începători din cauza numărului ridicat de caractere.

Japoneza este și o limbă contextuală. Astfel că același cuvânt poate avea sensuri diferite, în funcție de când este folosit cuvântul.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot