Care sunt cele mai vechi forme de scris?

03.03.2023
Care sunt cele mai vechi forme de scris?

Încă de mici suntem învățați la școală o formă de scris agreată de societate. Scrisul este cea mai importantă formă prin care informațiile pot rămâne consemnate. Alt mod prin care informațiile pot fi împărțite este viul-grai, însă scrisul poate fi  transmis din generație în generație. Care sunt cele mai vechi forme de scris?

Istoria celei mai vechi forme de scris

scris

Istoria scrisului poate fi datată încă din cel mai îndepărtat punct al omului. Descoperirile arheologice din Mesopotamia, zona Irakului de astăzi, arată că scrisul era folosit în diferite moduri. Poezia, literatura, funcțiile de administrare și sistemul juridic erau ramuri care avea la bază scrisul.

Cea mai veche scriere cunoscută a fost inventată în moduri misterioase în jurul anilor 3400 î.Hr în zona Sumer, de lângă Golful Persic. Dezvoltarea scrierii sumeriene a fost influențată de materialele locale: lut pentru tăblițe sau trestie pentru stilouri. În aceeași perioadă istorică, egiptenii se dezvoltau local prin scrisul hieroglific.

Chiar și după dispariția poporului sumerian, limba vorbită de acesta a supraviețuit în scrierea academică. Scrisul a fost preluat și la alte popoare, din Turcia, Siria sau Iranul de astăzi.

În perioada anilor 1700, oamenii de știință au început să dorească să descifreze esența acestui scris. În 1786, un călător francez a adus în Paris un mic monument de piatră, în care erau inscripționate mai multe propoziții. Cercetătorii au propus mai multe traduceri, dar ulterior s-a descifrat și s-a descoperit că piatra era un dar de la un tată pentru copil după căsătorie.

Care este cea mai grea limbă care poate fi învățată?

Pe Terra există numeroase țări și încă și mai multe limbi sau dialecte. Unele pot fi mai ușor de înțeles și învățat, iar altele sunt dificile și chiar imposibile pentru mulți oameni.

Astfel că, japoneza reprezintă ea mai grea limbă care poate fi învățată. Dificultatea alfabetului îi induce în eroare pe cititorii începători din cauza numărului ridicat de caractere.

Japoneza este și o limbă contextuală. Astfel că același cuvânt poate avea sensuri diferite, în funcție de când este folosit cuvântul.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot