Care este singura țară care nu are pe drapel roșu, alb sau albastru?

19.01.2022
Care este singura țară care nu are pe drapel roșu, alb sau albastru?

Originile drapelurilor se află în istoria antică. Un drapel este superior multor embleme: ieftin și simplu de făcut, ușor de transportat și afișat. De asemenea, acesta reprezintă identitatea unei națiuni sau a unei instituții.

Drapelurile au ajuns să simbolizeze diferiți lideri, zei, diferite comunități, bresle de comercianți și meșteșuguri, nave și orașe. Un steag a câștigat adesea același respect ca persoana sau lucrul pe care îl reprezenta.

În luptă, pierderea unui drapel înseamnă o lovitură severă. Capturarea drapelului adversarului ar putea fi punctul de cotitură într-o luptă. Steagurile purtau adesea simboluri religioase și erau folosite atât în ​​ocazii religioase, cât și în cele de stat.

Drapelul național modern a apărut în secolul al XVII-lea, odată cu crearea primelor state moderne. Înainte de asta, majoritatea țărilor aveau doar steagul conducătorilor. Unele steaguri naționale moderne sunt chiar și acum folosite doar de guvern și armată, cu un steag diferit (un steag civil) folosit de oameni.

În multe steaguri, culorile se referă la natură, cum ar fi albastru care reprezintă adesea marea sau apa sau chiar cerul albastru, verdele simbolizând pășunile verzi și pădurile, galbenul se referă adesea la câmpurile de cereale sau porumb sau la soare, alb la zăpadă sau nori, dar există unele semnificații care reprezintă nu numai simboluri naționale importante, ci și virtuțile unei țări.

Jamaica, singura țară care nu are pe drapel roșu, alb sau albastru

În lunile premergătoare independenței Jamaicii (6 august 1962), premierul de atunci, Norman Washington Manley, a numit un Comitet pentru Sărbătorile Independenței pentru a supraveghea planificarea sărbătorilor naționale.

La sfârșitul lunii septembrie 1961, s-a luat decizia de a organiza competiții pentru selecția unui Imn Național și a Steagului Național pentru Jamaica Independentă. Un premiu de 100 de lire sterline ar fi plătit pentru designul acceptat pentru un steag național. Au fost primite peste 368 de înscrieri. Câteva dintre aceste trimiteri originale sunt găzduite în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii Naționale din Jamaica.

La sugestia guvernului, Comitetul pentru Sărbătorile Independenței a respectat o listă scurtă de douăsprezece modele care urmează să fie prezentate Comisiei mixte a Parlamentului. Acest comitet mixt urma să aleagă un design potrivit pentru drapelul național dintre înregistrările preselectate.

Cu toate acestea, niciuna dintre intrări nu a fost găsită a fi potrivită și steagul a fost în cele din urmă proiectat de un comitet bipartizan al Camerei Reprezentanților Jamaicanei.

A fost aprobat un design care prezenta dungi orizontale, dar s-a constatat mai târziu că acesta se aseamănă prea mult cu steagul recentului independent Tanganyika (acum parte a Tanzaniei). Designul a fost modificat la negru, verde și auriu.

Jamaica Drapel
Jamaica Drapel

 

Până în 2017, Jamaica era unul dintre cele două steaguri naționale care nu aveau culorile albastru, alb sau roșu (celălalt era al Mauritaniei). Din acel an, steagul Mauritaniei a fost schimbat pentru a adăuga dungi roșii, precum și pentru a schimba verdele într-o nuanță mai deschisă.

Steag Mauritania

Culoarea verde reprezintă speranța și resursele agricole abundente ale Jamaicăi. Auriul este asociat cu frumusețea naturală a luminii soarelui și cu bogăția țării. Negrul reprezintă puterea și creativitatea poporului națiunii.

Astăzi, steagul național jamaican continuă să fie un simbol al mândriei naționale și al comunității prețuite de jamaicanii din întreaga lume. Succesul fenomenal la nivel mondial al sportivilor și muzicienilor națiunii a catapultat steagul la statutul mondial iconic.

Foto: Wikipedia, Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot