Care este singura capitală din lume care se scufundă în fiecare zi?

09.02.2021
Care este singura capitală din lume care se scufundă în fiecare zi?

Amploarea problemelor din Mexico City sunt, fără îndoială, alarmante. În timp ce Veneția se scufundă în laguna sa un centimetru pe an, Ciudad de Mexico este în cădere liberă după ce se scufundă aproximativ 1 metru pe an, iar în ultimii 60 de ani acesta s-a scufundat 10 metri.

Alegerea neobișnuită a locației aztecilor pentru frumosul lor oraș a fost doar începutul problemelor. Când spaniolii au preluat conducerea în anul 1519, au umplut lacul și au scufundat fântâni adânci pentru a aduce apă din acviferele subterane.

„Oriunde au pompat apă subterană din foraje, pământul s-a scufundat. Fără apă acolo, sedimentele pe care a fost construit orașul s-au comprimat mult mai mult”, a declarat Eddie Bromhead, inginer geotehnic la Universitatea Kingston, potrivit The Guardian.

Mexico City se scufundă în fiecare zi

Multe dintre clădirile din Mexico City se înclină serios din cauza alunecării terenurilor. Pânza freatică se scufundă cu o rată de 1 metru pe an. Pe măsură ce populația orașului crește, crește și cererea de apă, iar problema se va înrăutăți.

„Trebuie oprit pentru că este prea târziu pentru a fi remediat”, a declarat Andrea Noel. „Orașul trebuie să găsească o modalitate de a-și da seama de problema apei. Trebuie să caute alternative precum colectarea apei de ploaie, deoarece acest oraș are parte de multe precipitații în fiecare an”.

Pentru un oraș care se întinde pe aproximativ 40 km est-vest și 60 km nord-sud, rezolvarea problemei nu va fi ușoară. Scufundarea orașului Mexico City provoacă și alte probleme. În timp ce odinioară deșeurile orașului pur și simplu s-au scurs în îndepărtatul Golf al Mexicului, acum sunt pompate din gaura în care se instalează încet orașul Mexic.

Din păcate, nu este vorba doar de Mexico City, o așezare cu aproape 9 milioane de oameni. O analiză recentă efectuată de NASA a constatat că 4 miliarde de oameni, aproape două treimi din populația lumii, sunt expuși riscului pe măsură ce pânzele freatice cedează în întreaga lume.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot