Care este povestea tragediei de la Armero? Cum au murit mii de oameni în chinuri groaznice?

16.03.2021
Care este povestea tragediei de la Armero? Cum au murit mii de oameni în chinuri groaznice?

La Armero, în Columbia, a avut loc una dintre cele mai mari tragedii a secolului XX. Erupția vulcanului Nevado del Ruiz, din munții Anzi, a ucis cel puțin 23.000 de persoane. Evenimentul a fost devastator și este considerat cel mai mare dezastru din istoria Columbiei. Potrivit datelor oficiale, daunele au fost stabilite la peste un miliard de dolari.

Cum a avut loc tragedia de la Armero?

Orașul Armero se află la 50 de km de vulcanul Nevado del Ruiz. Aici, își ducea viața liniștită o comunitate de oameni a căror principală activitate era agricultura. Specialiștii în geologie au avertizat, în mai multe rânduri, autoritățile că situația este gravă și o explozie a unui vulcan este iminentă. Din nefericire, Guvernul columbian nu a făcut nimic, iar subiectul a pălit, odată cu trecerea timpului.

Pe data de 13 noiembrie 1985, la ora 15:00, vulcanul Nevado del Ruiz a erupt cu violență. Zgură și cenușă a căzut asupra orașului Armero. Cu toate acestea, oamenii erau liniștiți datorită unui mesaj venit din partea primarului și a preotului, care susțineau că nimic rău nu se va întâmpla.

La ora 19:00, Crucea Roșie a cerut ca toată lumea să fie evacuată, însă populația s-a liniștit văzând că nu mai cade cenușă. Realitatea care au urmat a fost una cruntă, iar zeci de mii de oameni şi-au pierdut viaţa. La ora 21:00, au avut loc două explozii puternice, iar aburul și cenușa din vulcan s-au înălțat 11 km în aer, acoperind tot orașul Armero. Lava a început să curgă, topind ghețarii de pe munte și amestecându-se cu un pietriș, a format un val de noroi gros de 15 m care începuse să alunece în josul muntelui, cu o viteză mai mare de 50 km/h, în toate direcțiile.

Așa arăta orașul Armero după valul de noroi.

Lava a ras tot în calea ei

Mai multe sate din apropiere au fost rase de pe fața Pământului, cu tot cu locuitori. Localitatea Armero se afla lângă un râu, al cărui debit se umflase ultimele 3 zile, fiindcă plouase torențial. Când valul de noroi de pe munte a ajuns în râu, apa s-a revărsat în oraș.

Râul mugea ca și când ar fi fost un monstru. Părea că venise sfârșitul lumii, a povestit unul dintre supraviețuitori.

Așa arăta, după explozie, vârful vulcanului Nevado del Ruiz

 

Valul de noroi a acoperit 80% din clădirile orașului, majoritatea oamenilor pierzându-și viața. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 25.000 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar din localitatea Armero trei sferturi din populație nu a mai prins lumina zilei. Mulți dintre cei care au scăpat, din păcate, și-au pierdut viața din cauza rănilor și a infecțiilor.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau britanicii de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot