Care este planta cu cele mai adânci rădăcini?

11.10.2021
Care este planta cu cele mai adânci rădăcini?

În lume, există tot felul de plante, unele mai frumoase ca altele. Înălțimea acestora diferă de la o specie la alta, la fel ca și adâncimea rădăcinilor. Specialiștii în domeniu au rămas uimiți când au descoperit o plantă care își întinde rădăcinile în pământ până la 120 de metri.

Planta cu cele mai adânci rădăcini

De obicei, un smochin necesită doar o adâncime a solului de 1-1,5 metri pentru a se dezvolta în mod natural. Cu toate acestea, oamenii de știință au rămas impresionați de o plantă sălbatică, din Africa de Sud, care poate avea rădăcini ce se întind pe distanțe incredibile. Potrivit acestora, smochinul descoperit este unul sălbatic și este originar din Africa de Sud.

Uneori ne întrebăm despre plante și copaci care cresc și prosperă în zone extrem de ireale și aride. Nu putem să înțelegem legătura plantei cu solul și cum rezistă condițiilor climatice dure de deasupra pământului. Căldura arzătoare și perioadele lungi fără nori și ploaie nu înseamnă automat absența florei. Omul vede doar vârful aisbergului, fiindcă cea mai mare parte a florei rămâne ascunsă, ea pătrunzând adânc în pământ.

Așa este și situația smochinului care se găsește în Africa de Sud. Acesta crește pe stânci și poate supraviețui foarte bine în condiții aride. Potrivit specialiștilor în domeniu, rădăcinile de deasupra îi asigură priza în roca dură, în timp ce un singur fir de rădăcină gros de aproximativ zece până la douăzeci de centimetri pătrunde adânc în pământ. Pe măsură ce crește, rădăcina caută în mod continuu apă, trecând prin golurile din stâncă. Trebuie specificat că la vârful rădăcinii smochinul are o secreție slabă, care slăbește și descompune straturile sedimentare de pământ.

Unde se găsește smochinul cu cea mai lungă rădăcină din lume?

Pofta rădăcinii de apă este de neoprit, deoarece doar alimentarea cu acest lichid permite supraviețuirea părții fructifere de pe suprafața Pământului. Nu multă lume știe, însă există un sistem de peșteri în Africa de Sud cunoscut sub numele de „Peșterile Ecoului” și acolo, traseul plantelor prin subteran poate fi urmărit foarte bine. Rădăcinile acestui smochin sălbatic trec prin peșteri precum o conductă de apă, iar apoi dispar înapoi în sol până când ajung la o sursă de apă.

Acest smochin special are o rădăcină care poate ajunge la o lungime de până la 120 de metri. Smochinul este planta cu cea mai lungă rădăcină din lume și arată lupta acestuia pentru a supraviețui. Potrivit specialiștilor, a fost nevoie de 70 de ani pentru ca rădăcina acestui copac să ajungă la 120 de metri. Lungimea impresionantă s-a datorat faptului că acesta era într-o continuă căutare de apă, iar atunci când rădăcina găsea o sursă ajungea să absoarbă 25 de litri de apă pe zi, menținând smochinul verde într-un mediu uscat din Africa de Sud.

Foto: Wikipedia.org și baag.in

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot