Care este originea mitului peștișorului de aur? Poate îndeplini trei dorințe?

26.11.2021
Care este originea mitului peștișorului de aur? Poate îndeplini trei dorințe?

Peștii de acvariu sunt atât de frumoși colorați încât foarte multă lume îi preferă ca animale de companie. Copiii sunt fascinați de aceste vertebrate, însă nici adulții nu sunt mai prejoși. Dintre peștii de acvariu, peștișorul de culoare aurie este, probabil, cel mai cumpărat din lume și cel mai iubit.

De unde vine mitul peștișorului de aur?

Se spune că peștișorii de aur sunt favoriții oamenilor care vor să aibă un acvariu în casă. Corpurile lor rotunde și aripioarele decorative îi fac înotători lenți, care pot fi urmăriți cu mare plăcere. În prezent, în lume, există există multiple rase de pești și modele cu culori unice, însă cei numiți peștișorii aurii sunt cei mai căutați.

Denumirea științifică a peștilor aurii domestici este Carassius auratus. Această specie aparține familiei crapilor (Cyprinidae). Peștii aurii provin din Orientul Îndepărtat din Asia, în special din China, unde au fost odată crescuți selectiv din populații sălbatice de caras și crap.

Pestisorul de aur

În urmă cu aproximativ 1.000 de ani, piscicultorii chinezi au observat pentru prima dată că unii crapi sălbatici, care erau în mare parte argintii sau gri, au dezvoltat solzi roșii. Ei au luat acești pești și au început să-i crească în iazuri ornamentale. De-a lungul dinastiei Tang, Song și Ming, soiurile galbene au fost din ce în ce mai selectate și crescute pentru a produce alte variații de pești, cu configurații noi.

Ulterior, acești pești aurii au devenit simbolul dinastiilor imperiale chineze și, cu timpul, s-au răspândit în întreaga lume, devenind celebri datorită culorii galbene ca aurul. Trebuie specificat că a fost o perioadă în care aceste vertebrate au fost crescute, în China, doar pentru consum.

Peștișorul de aur este un simbol al vieții și al bogăției

În jurul acestui pește au crescut foarte multe legende, de-a lungul timpului. De exemplu, în China, se spune că cine are un peștișor auriu va avea parte de bogăție și prosperitate în familie. Poate cel mai comun mit din zilele noastre despre peștii aurii are de-a face cu capacitatea lor de memorie. Contrar credinței populare, aceștia pot reține foarte multe lucruri. Dacă ai interacționat o perioadă cu acești pești aurii, chiar și după un an întreg de absență aceștia sunt în stare să te recunoască.

Trebuie știut faptul că peștișorii aurii cu cât sunt mai fericiți cu atât vor trăi mai mult și vă vor face viața mai frumoasă. Această specie poate avea până la 40 cm lungime şi poate trăi chiar şi 25 de ani. Nu știm încă dacă peștișorul de aur poate împlini trei dorințe.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot