Care este diferența dintre prosciutto crudo și prosciutto cotto?

09.01.2022
Care este diferența dintre prosciutto crudo și prosciutto cotto?

Din ce în ce mai mult, românii încep să cunoască și să consume prosciutto italian autentic, dobândind o înțelegere a diferențelor sale față de șunca obișnuită. Prosciutto cotto sau prosciutto crudo sunt două tipuri de șuncă pe care le regăsim, mai nou, în bucătăriile din întreaga lume.

Acesta este servit ca aperitiv sau într-o varietate de mâncăruri sărate și dulci, cum ar fi prosciutto crudo ca topping de pizza sau pentru a însoți o garnitură de sezon.

Diferența dintre prosciutto crudo și prosciutto cotto

În italiană, cuvântul prosciutto înseamnă pur și simplu „șuncă”. Există multe tipuri și soiuri diferite, de la prosciutto cotto premium până la cunoscutul Prosciutto di Parma. Prosciutto di Parma este o varietate specifică de carne de porc slabă, făcută după anumite tradiții.

Iată diferențele dintre prosciutto crudo și prosciutto cotto și cum trebuie servite și consumate fiecare dintre ele.

Prosciutto cotto sau „șunca fiartă” are o culoare roz strălucitor și o aromă mai ușoară decât vărul său crudo. Acest prosciutto este gătit încet, la temperaturi controlate, apoi tăiat în felii fragede și umede. Uneori, prosciutto cotto este condimentat sau sărat cu ierburi, mirodenii și chiar trufe, pentru un plus de aromă. Se servește într-un panino, pizza sau alături de brânzeturi, însoțit de un vin alb.

Prosciutto crudo nu este niciodată gătit (de unde și numele crudo care înseamnă „crud” în limba italiană). Are o culoare roșu intens, marmorat cu dungi de grăsime aromată. Fiecare felie subțire ca o foaie de hârtie este dulce, dar intens aromată.

Servirea acestui tip de șuncă în felii ultra-subțiri este o decizie intenționată: pe măsură ce pui o felie în gură, grăsimea se topește pe limbă, lăsând în urmă o textură irezistibilă, în timp ce partea slabă oferă gurii o aromă dulce, dar sărată.

Prosciutto crudo se servește pe un platou de antipasta (aperitiv) cu brânzeturi cremoase, fructe proaspete și vin alb floral. Acest tip de prosciutto funcționează și bine înfășurat în jurul grisinelor sau servit cu pepene proaspăt vara.

Foto: Deposit Photos

 

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?
Ce s-a întâmplat azi, 24 ianuarie?
Ziua de 24 ianuarie este cea de 24-a zi a calendarului gregorian și a 25-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 341 de zile. 24 ianuarie 1859 este data în care s-au unit... citește tot
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”
Sandwich-ul din SUA cu origini românești care i-a înnebunit pe americani. Inventatorul: „Am rețeta de la un român”
Gustarea formată din diverse ingrediente între două sau mai multe felii de pâine poartă numele de sandwich (sandviș). De mai bine de un secol, unul dintre cele mai populare și mai consumate... citește tot
Reguli simple de securitate cibernetică de urmat acasă
Reguli simple de securitate cibernetică de urmat acasă
S-au scris multe despre măsurile adecvate de siguranță cibernetică pentru cei care lucrează din locații îndepărtate. În timp ce mulți angajați lucreză de acasă, aceștia trebuie să fie... citește tot