Care este diferenta dintre HDMI si DVI?

12.03.2021
Care este diferenta dintre HDMI si DVI?

Care este mai bun? Sunt DVI si HDMI compatibile? Si bineinteles, daca ai posibilitatea sa alegi, ce ai utiliza? Diferentele (sau lipsa lor) ar putea sa te surprinda. Hai sa ne uitam la fiecare im parte pentru a evalua diferențele.

HDMI versus DVI

Digital Visual Interface – Interfata vizuala digitala (DVI) este un standard digital introdus in 1999 de Digital Display Working Group (DDWG). Este creat in principal pentru a suporta date video digitale comprimate pentru diverse tipuri de display-uri. Initial displayul era reprezentat de monitorul calculatorului dar DVI este acum folosit pe scara larga si pentru televizoare. Unul din principalele arii de confuzii cu DVI este numarul de diferiti conectori de pe piata, care reprezinta diferite functionalitati. Există 3 tipuri principale de conectori pentru DVI, DVI-D (doar digital), DVI-A( doar analog) si DVI-I (digital si analog).

Interfata multimedia de inalta definitie ( HDMI- High-Definition Multimedia) lansata in 2002, este o interfata digitala audio/video capabila sa transmita date necomprimate similar cu DVI. Totusi, HDMI are capacitatea de a transmite semnale audio, in plus fata de video, cat si incorporarea HDCP, care este o tehnologie de management al drepturilor digitale.

Care este diferenta dintre HDMI si DVI??

Cand ne uitam la diferenta dintre HDMI si DVI descoperim ca au mai mute lucruri in comun decat diferente. Ambele suporta transmisia digitala, sunt bazate pe specificatii similare pentru ca HDMI a derivat din specificatii DVI.

Exista 2 mari diferente:

Sunt DVI si HDMI compatibile?

Este HDMI compatibila cu DVI? Din moment ce DVI este predecesorul HDMI, HDMI si DVI sunt identice in ceea ce priveste componenta video. De aceea, exista compatibilitate video. Totusi, DVI nu suporta audio digital. De exemplu, daca ai o  conectiune DVI mai veche pe sursa ta si un conector HDMI pe display, ai nevoie de un cablu de la HDMI la DVI pentru a vedea imaginile. Un cablu separat audio (TOSLINK sau SPDIF) va fi necesat pentru a transmite semnalul audio digital.

O atentionare privind lungimea cablului

Specificatiile HDMI nu definesc o anumita lungime maxima de cablu. HDMI 1.3 defineste 2 categori de cabluri : Categoria 1 (standard sau HDTV) si Categoria 2 (viteza mare sau mai mare decat HDTV)  indiferent, nici HDMI sau DVI nu  functioneaza bine la distante mai mari de 4,5 m. Daca ai nevoie de un cablu mai lung de 3 metrii va trebui sa iei in considerare cablurile de calitate superioara. Pentru distante mai mari de 4,5 m, unele companii ofera amplificatoare, egalizatoare care pot sa lege distante mai mari.

Pe care ar trebui sa-l folosesc?

Daca e disponibil, recomandam HDMI. Nu pentru ca ar fi mai bun decat DVI, dar industria va promova puternic HDMI datorita HDPC Digital Rights Management tehnology. Totusi, nu ar trebui sa te astepti la diferente de la DVI la HDMI, asa ca, daca ai DVI deja pastreaza-l.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot