Care este cel mai scump ziar din istorie? Care a fost primul ziar românesc?

16.03.2023
Care este cel mai scump ziar din istorie? Care a fost primul ziar românesc?

În prezent, informații sunt aflate prin intermediul redacțiilor online sau pe rețelele sociale. Nu de mult, ziarele reprezentau esența dimineții, modul în care oamenii erau conectați la prezent. După cum știm, românii sunt niște oameni curioși, cărora le place să vorbească și chiar să bârfească. Astfel că, ne putem pune întrebarea despre cum a arătat primul ziar apărut în România?

Românii, poftitori de informații din ziar

ziar

România secolelor a XVIII-lea și XIX-lea era dornică să evolueze din punct de vedere economic și social. În timp ce mare parte din țară se ocupa de muncile agrare, un mic grup de oameni avea să scrie istorie.

Curierul românesc” este numele primului ziar care a apărut în limba română. Acesta a ieșit pentru prima dată din tipar în 1829 cu informații triste. Ion Heliade Rădulescu, cel care a scris primul editorial, admitea că societatea românească din acea perioadă era cu peste 200 de ani în urma Europei apusene la capitolul presă.

Apariția ziarului se făcea săptămânal și chiar bisăptămânal, uneori. Abonamentul costa doi galbeni împărătești, iar primul tiraj a avut doar 280 de exemplare, scoase la tiparnița Mitropoliei din București.

Heliade Rădulescu a visat că gazeta va deveni un hobby românesc și că ziarul va fi citit cu lacrimi de bucurie în fiecare casă. Ziarul era scris în limba chirilică, iar în funcție de sărbătoare sau eveniment își schimba tema.

În Postul Paștelui, publicația avea un caracter religios, iar în alte perioade apăreau știri externe, informații despre noi invenții sau chiar informații de cursuri. Presa românească s-a format în timpul mișcării iluministe de eliberare a românilor. Astfel că, anul 1829 coincide cu dispariția dominației otomane și începutul administrației militare ruse în Țara Românească.

Un an mai târziu, apare la Iași ziarul „Albina Românească” sub îndrumarea lui Gheorghe Asachi. Spiritul de concurență dintre cele două le-a făcut să concureze cu putere până la dispariția. Curierul Românesc s-a stins în anul 1859, iar Albina în 1850.

Care este cea mai scumpă editură din lume?

În anul 2008, Academia Mondială a Recordurilor a catalogat ziarul „Zimbrulu și Vulturu” ca fiind cel mai scump din lume. Acesta a apărut în secolul al XIX-lea în Moldova, la Iași. Valoarea acestui exemplar este dată de faptul că a fost ștanțat cu opt mărci poștale „Cap de bour” de 5 parale, din a doua emisiune din 1858.

Timbrele „Cap de bour” sunt considerate printre cele mai valoroase din lume. După ce ziarul a dispărut în 1969, acesta a intrat în posesia unui colecționar din Elveția. Exemplarul a fost cumpărat în 2007 la o licitație pentru 830.000 euro, ceea ce înseamnă 1 milion de dolari, de un colecționar din Londra.

Foto: Adevărul.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot