Care este cel mai mare vulcan activ din lume? Este de două ori cât Vârful Omu!

08.12.2021
Care este cel mai mare vulcan activ din lume? Este de două ori cât Vârful Omu!

Pe Pământ sunt mii de vulcani activi care erup, iar în multe dintre cazuri, lava care iese la suprafață face prăpăd în calea ei. De-a lungul timpului, din cauza vulcanilor activi, multe comunități de oameni au fost distruse. Cel mai mare vulcan activ din lume este aproximativ de două ori cât Vârful Omul și are un volum estimat la aproximativ 75.000 kilometri cubi.

Cel mai mare vulcan activ din lume

Cel mai mare vulcan activ din lume se găsește în Statele Unite ale Americii, în Hawaii. Mauna Loa este unul dintre cei cinci vulcani activi care formează insulele Hawaii, din Oceanul Pacific, și este cel mai mare munte de pe Terra, în ceea ce privește volumul și suprafața acoperită. Mauna Loa are o înălțime de 4.169 de metri și are o vârstă cuprinsă între 700.000 și un milion de ani.

Potrivit oamenilor de știință, vulcanul erupe de 700.000 de ani și se pare că ar fi depășit nivelul mării acum aproximativ 400.000 de ani în urmă. Magma sa provine din punctul fierbinte al insulelor Hawaii, cel care a dus la apariția lantului de insule. Oamenii de știință susțin că mișcarea plăcii Pacificului va face ca vulcanul Mauna Loa să se îndepărteze de punctul fierbinte și se va extinde în următorii 500.000 ani.

Prima erupție bine documentată a vulcanului a avut loc în anul 1834, iar ultima a explodat în 1984, când lava a circulat cu rapiditate, distrugând sate întregi punând în pericol existența orașului Hilo. Pentru a fi mai exacți, erupția a fost una îndelungată și a ținut din 24 martie 1984 până pe 15 aprilie 1984.

Oamenii de știință care studiază vulcanii activi din insulele Hawaii sugerează că Mauna Loa a dat semne de viață, în ultima perioadă, magma având o presiune tot mai mare. Din fericire, acest vulcan nu are erupții violente, iar lava sa este destul de fluidă. Potrivit datelor istorice, se formează râuri și fântâni de lavă, care pot fi observate și analizate fără a pune viața oamenilor în pericol.

Trei zone unde vulcanul erupe

În general, rrupțiile au loc în 3 regiuni ale muntelui: în vârf și în cele două zone de rift ce se întind spre nord-estul și sud-vestul vârfului. Aproape 38% din erupțile din ultimi 200 de ani s-au petrecut în vârf, 31% în zonă de rift nord-est și 25% în zonă de rift sud-vest. Restul de 6% au avut loc în zone îndepărtate ale zonelor de rift, potrivit Wikipedia.org.

Care este locul din România unde a erupt un vulcan?

Nici teritoriul României n-a fost străin de erupții vulcanice. Satul Racoș este situat la jumătatea distanței dintre Brașov și Sighișoara. Micuța așezare este foarte cunoscută în România pentru importanța sa geologică. Aici este ultimul loc de pe actualul teritoriu al României unde a erupt cândva un vulcan.

Coloanele de bazalt, înalte de 10-15 metri și vechi de peste 1 milion de ani și craterul milenar sunt principalele atracții ale satului. Ambele peisaje sunt rezultatul activității vulcanice care a avut loc în Carpații Orientali, ultimele erupții având loc în urmă cu 10.000 de ani.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot