Care este cel mai mare parc național din lume?

16.11.2022
Care este cel mai mare parc național din lume?

Cel mai mare parc național din lume se găsește în Statele Unite ale Americii și este protejat de lege. Parcul Național Yellowstone, căci despre el e vorba, atrage sute de mii de turiști în fiecare an fiindcă are o suprafață imensă, nu mai puțin de 8.987 de kilometri pătrați.

Parcul Național Yellowstone, mândria SUA

Parcul Național Yellowstone se întinde pe trei state în America de Nord: Wyoming, Montana și Idaho. Cea mai mare suprafață a parcului, 96%, se află pe teritoriul statului federal Wyoming, 3% în Montana și doar 1% în Idaho. După înființare, Armata SUA a avut ca obiectiv supravegherea parcului până în anul 1917 când acest rol i-a revenit instituției numită „National Park Service”.

Parcul Național Yellowstone are 8.987 de kilometri pătrați și este străbătut de 592 de kilometri de șosele, dar și de 1.920 de kilometri de poteci marcate. Impresionant, nu-i așa? Zona este plină de lanțuri muntoase, lacuri, râuri și canioane. Parcul a fost deschis oficial în data de 1 martie 1872 și de atunci a fost protejat de lege.

În Parcul Național Yellowstone se găsește vulcanul Caldera, cel mai activ vulcan de pe continentul american. Acesta a erupt de mai multe ori în istorie, acoperind o bună suprafață din regiune cu lavă, care s-a transformat în roci prin care țâșnesc numeroase gheizere (apă și vapori fierbinți) și izvoare calde.

Ce poți vizita în Parcul Național Yellowstone?

Persoanele pasionate de drumeții montane și nu numai au motive de fericire atunci când vizitează Parcul Național Yellowstone. Natura își revarsă toate frumusețiile ei la picioarele turiștilor, care vor avea nevoie de zile bune pentru a putea admira cât mai multe zone. Printre principalele obiective turistice ale parcului regăsim: Marele Canion, Valea Hayden, Izvoarele Fierbinți Mammoth, Lacul Yellowstone, Cascada Tower și multe altele.

Cel mai mare parc național din România

Românii care vor să se bucure de natură nu trebuie să meargă până în Statele Unite ale Americii. Și la noi în țară avem parcuri naționale frumoase, iar cel mai mare dintre ele este Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Parcul național reprezintă o zonă montană (cu stâncării, abrupturi calcaroase, vârfuri, doline, lapiezuri, peșteri, avene , grohotișuri, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri), în arealul căruia sunt incluse rezervațiile naturale: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan și Valea Țesna, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot