Care este cel mai mare parc național din lume?

16.11.2022
Care este cel mai mare parc național din lume?

Cel mai mare parc național din lume se găsește în Statele Unite ale Americii și este protejat de lege. Parcul Național Yellowstone, căci despre el e vorba, atrage sute de mii de turiști în fiecare an fiindcă are o suprafață imensă, nu mai puțin de 8.987 de kilometri pătrați.

Parcul Național Yellowstone, mândria SUA

Parcul Național Yellowstone se întinde pe trei state în America de Nord: Wyoming, Montana și Idaho. Cea mai mare suprafață a parcului, 96%, se află pe teritoriul statului federal Wyoming, 3% în Montana și doar 1% în Idaho. După înființare, Armata SUA a avut ca obiectiv supravegherea parcului până în anul 1917 când acest rol i-a revenit instituției numită „National Park Service”.

Parcul Național Yellowstone are 8.987 de kilometri pătrați și este străbătut de 592 de kilometri de șosele, dar și de 1.920 de kilometri de poteci marcate. Impresionant, nu-i așa? Zona este plină de lanțuri muntoase, lacuri, râuri și canioane. Parcul a fost deschis oficial în data de 1 martie 1872 și de atunci a fost protejat de lege.

În Parcul Național Yellowstone se găsește vulcanul Caldera, cel mai activ vulcan de pe continentul american. Acesta a erupt de mai multe ori în istorie, acoperind o bună suprafață din regiune cu lavă, care s-a transformat în roci prin care țâșnesc numeroase gheizere (apă și vapori fierbinți) și izvoare calde.

Ce poți vizita în Parcul Național Yellowstone?

Persoanele pasionate de drumeții montane și nu numai au motive de fericire atunci când vizitează Parcul Național Yellowstone. Natura își revarsă toate frumusețiile ei la picioarele turiștilor, care vor avea nevoie de zile bune pentru a putea admira cât mai multe zone. Printre principalele obiective turistice ale parcului regăsim: Marele Canion, Valea Hayden, Izvoarele Fierbinți Mammoth, Lacul Yellowstone, Cascada Tower și multe altele.

Cel mai mare parc național din România

Românii care vor să se bucure de natură nu trebuie să meargă până în Statele Unite ale Americii. Și la noi în țară avem parcuri naționale frumoase, iar cel mai mare dintre ele este Parcul Național Domogled – Valea Cernei.

Parcul național reprezintă o zonă montană (cu stâncării, abrupturi calcaroase, vârfuri, doline, lapiezuri, peșteri, avene , grohotișuri, chei, cascade, ponoare, pajiști și păduri), în arealul căruia sunt incluse rezervațiile naturale: Coronini – Bedina, Rezervația Domogled, Iardașița, Iauna – Craiova, Peștera Bârzoni, Cheile Corcoaiei, Ciucevele Cernei, Piatra Cloșanilor, Vârful lui Stan și Valea Țesna, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot