Care este cea mai veche țară din lume?

19.11.2021
Care este cea mai veche țară din lume?

Pe suprafața Pământului sunt în jur de 200 de țări. Unele sunt mai mari, altele sunt mai mici, însă majoritatea sunt suverane, recunoscute de celelalte state ale lumii și independente. Cea mai veche țară din lume are o istorie plină de evenimente care i-au influențat dezvoltarea ulterioară.

Cea mai veche țară din lume

Nu multă lume știe, însă cea mai veche țară din lume se află în apropierea noastră. Mai precis statul se află pe continentul european și se numește San Marino. Această țară micuță este complet înconjurată de Italia și are doar puțin mai mult de 61 kilometri pătrați, cu o populație de 33.562 de locuitori.

Potrivit istoricilor, țara San Marino a fost înființată pe 3 septembrie în anul 301 d. Hr. Cu toate acestea, independența acesteia nu a fost recunoscută decât abia în anul 1631 de către Papa, care la acea vreme controla o mare parte din Italia centrală. Totodată, Constituția acestui stat, scrisă în anul 1600, este cea mai veche din lume.

San Marino, cel mai vechi stat din lume

San Marino a fost multă vreme un oraș. Datorită faptului că este situat într-o zonă stâncoasă, San Marino a reușit să își obțină independența și să și-o mențină atâția ani. Cel mai vechi stat din lume este situat pe Peninsula Italică, pe versantul de nord-est al Munților Apenini.

Capitala statului este orașul San Marino, iar cea mai mare așezare este Dogana din comuna Serravalle. Statul San Marino are o relație apropiată cu vecinul său mult mai mare Italia. De altfel, limba oficială a țării este, cum altfel, italiana.

Țara își trage numele de la Sfântul Marinus, un pietrar originar din colonia romană de pe insula Rab din Croația actuală. Conform legendei, în anul 257 d. Hr., Marinus a participat la reconstrucția zidurilor orașului Rimini după distrugerea lor de către pirații liburni. Marinus a fondat apoi o comunitate monahală independentă pe Monte Titano⁠ în 301 d. Hr., astfel, San Marino se revendică drept cel mai vechi stat suveran existent, precum și cea mai veche republică constituțională, potrivit Wikipedia.org.

Economia statului San Marino se bazează pe pe finanțe, industrie, servicii și turism. Potrivit datelor statistice, această țară este una dintre cele mai bogate din lume în termen de PIB pe cap de locuitor. Un lucru inedit în San Marino îl reprezintă faptul că există mai multe mașini decât oameni.

Curiozități despre San Marino:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot