Care este cea mai îndelungată perioadă de timp după care o persoană s-a trezit din comă?

10.04.2019
Care este cea mai îndelungată perioadă de timp după care o persoană s-a trezit din comă?

A fi în comă nu este chinuitor doar pentru cel de pe patul de spital, ci și pentru rudele și apropiații acestuia. În mod incredibil, cea mai îndelungată perioadă după care o persoană s-a trezit din comă a fost de 19 ani și recordul îi aparține americanului Terry Wallis.

Terry Wallis a intrat în comă din pricina unui accident rutier petrecut în anul 1984. Bărbatul și-a recăpătat conștiința în iunie 2003, după 19 ani de suferință, 19 ani în care rudele au stat la căpătâiul său.

Terry Wallis, din Arkansas, avea 20 de ani când a făcut un accident cu mașina. Acesta era la volan și avea un amic pe scaunul din dreapta care a decedat în urma impactului. Terry Wallis a intrat în comă. Amber, fiica lui Terry Wallis s-a născut la câteva luni după accident și abia la vârsta de 19 ani a putut să vorbească pentru prima dată cu tatăl ei.

De ce condamnații la moarte din Statele Unite sfârșeau pe scaunul electric și nu în ștreang?

După ce s-a trezit din comă, Terry Wallis a început să vorbească tot mai mult și, pe alocuri, coerent cu rudele sale. Primul cuvânt pe care l-a rostit Terry Wallis a fost: „Mama!”. Pacientul care a stat 19 ani în comă credea că Ronald Reagan este încă președintele Statelor Unite ale Americii.

La polul celor care nu au supraviețuit comei, Elaine Esposito este persoana care a stat cel mai mult în comă din istorie. Aceasta avea 6 ani când a ajuns la spital și a stat în comă 37 de ani și 111 zile. Din păcate, Elaine Esposito nu s-a mai trezit niciodată și a murit la vârsta de 44 de ani.

Ce este coma?

Conform definiției, coma este pierderea totală prelungită a cunoștinței, a sensibilității și motricității, asemănătoare cu un somn adânc, provocată de o ruptură a vaselor creierului, de diabet, de uremie sau de alte boli.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot