Care a fost cel mai bătrân om care a trăit pe Terra?

01.10.2020
Care a fost cel mai bătrân om care a trăit pe Terra?

Cel mai bătrân om de pe Pământ. Omul este supus naturii. Încă de la naștere, singurul lucru care se va întâmpla cu certitudine este că la un moment dat va veni moartea. Trecerea în neființă este un fenomen care dă fiori reci oricărei persoane. Se poate spune, fără echivoc, că moartea este cea mai mare temere a omului.

De-a lungul vremii, pe planetă au trăit mulți oameni care au trecut de venerabila vârstă de 100 de ani. Mulți dintre aceștia au intrat în Cartea Recordurilor, însă unul a întrecut toate așteptările. Specialiștii în sănătate au încercat să afle secretul longevității chiar de la persoana în cauză, însă mărturisirile au fost total diferite de ceea ce se aștepta.

Un indonezian a trăit 146 de ani

Potrivit datelor oficiale, cea mai în vârstă persoană de pe planetă s-a stins la vârsta de 146 de ani. Sodimedjo, cunoscut ca Mbah Ghoto (bunicul Ghoto), s-a născut în decembrie 1870 și a decedat în 2017, în satul său natal din Central Java. După un mic calcul, se poate vedea că indonezianul avea 43 de ani când a izbucnit Primul Război Mondial și 70 de ani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În decursul vieții, bărbatul a avut patru soții și numeroși copii, toți au murit înaintea lui. Bărbatul a fost un fumător înrăit și a practicat acest obicei până în ultimele zile din viață. Sodimedjo nu a fost înregistrat în Cartea Recordurilor, fiindcă autoritățile indoneziene au început să țină evidența datelor de naștere abia în 1900.

Cu toate acestea, oficialii indonezieni au recunoscut că data de naștere a bărbatului este trecută în buletinul său și există numeroase interviuri din trecut care pot să îi ateste vârsta.

Secretul longevității

Specialiștii în sănătate au încercat să afle secretul longevității bărbatului. Așa cum spuneam mai sus, Sodimedjo a fost un fumător înrăit ceea ce contrazice total știința de astăzi. În timpul vieții, indonezianul a fost pescar și fermier.

Potrivit bărbatului, ca să ai o viață sănătoasă și lungă trebuie să fii înconjurat de persoane care te iubesc. „Să trăiești înseamnă să îți accepți destinul cu inima deschisă. Îmi doresc să mor de mult timp”, a declarat Sodimedjo cu un an înainte să moară pentru Jakarta Post.

Înainte cu câteva zile de a trece în neființă, bărbatul a avut o rugăminte către rudele sale, a spus nepotul pentru sursa citată mai sus:”A durat doar câteva zile. Nu a cerut prea multe. Înainte să moară, ne-a cerut nouă, familiei lui, să îl lăsăm să se ducă în pace”.

În România, cea mai longevivă persoană a fost Ilie Stamate, din comuna Firizu, judeţul Mehedinţi, care a trăit 138 de ani.

Acesta este Sodimedjo, bărbatul care a trăit 146 de ani

Foto: Jakarta Post

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot