Când va avea ziua 25 de ore?

23.11.2018
Când va avea ziua 25 de ore?

Care a fost cel mai puternic sunet auzit vreodată pe Pământ? S-a auzit de la aproape 5.000 de km depărtare!

Ne-am obișnuit ca ziua să aibă 24 de ore. Totuși, lungimea unei singure zile a crescut în mod constant în timp. Întrucât rotația Terri încetinește treptat, ziua s-ar putea mări. Când vom avea parte de o zi cu 25 de ore?

În ultimele mii de ani, rotația Pământului a încetinit și cantitatea de timp necesară Planetei pentru a finaliza o singură mișcare de rotație crește de la un secol la altul. Conform oamenilor de știință, în ultimii 2700 de ani, ziua a crescut cu aproximativ 2 milisecunde per secol. Puțin, nu-i așa?

Un studiu efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea din Durham din Marea Britanie a scos la iveală faptul în acest ritm, de 2 milisecunde per secol, va fi nevoie de aproximativ 200 de milioane de ani pentru ca rotația Pământului să încetinească suficient astfel încât să avem o zi de 25 de ore pe zi.


„Este un proces extrem de lent. Aceste estimări sunt aproximative, deoarece forțele geofizice de care depinde rotația Pământului nu vor fi neapărat constante pe o astfel de perioadă lungă de timp”

co-autorul studiului astronomul Leslie Morrison

Aceleași studii au indicat faptul că este nevoie de aproximativ 5,2 milioane de ani pentru a adăuga un minut în fiecare zi.

Cine a decis ca acele ceasului să meargă în sensul… acelor de ceasornic?

Pentru oamenii care nu știu, sensul orar este similar cu rotația Pământului în jurul axei sale. Încă din anul 3.500 î. d. Hr, atunci când vechii egipteni și babilonienii își modelau primele ceasuri de umbră, măsurarea timpului se făcea în sensul acelor de ceasornic.

Întrucât primele ceasuri au fost construite în emisfera nordică, acestea au fost făcute să funcționeze la fel ca și cadranele solare. Astfel, când Soarele se deplasează pe cer (de la est, prin sud, către vest), umbra lăsată se mișcă „în direcția opusă”, adică de la vest, prin nord, la est. De aceea poziția orelor a fost trasată în acest mod pe cadranele solare, iar ceasurile mecanice au numerele așezate în aceeași ordine.

Ce s-ar întâmpla dacă 7 miliarde de oameni ar sări în același timp?

Peste 200 de milioane de ani, ziua va avea 25 de ore
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot