Când va avea ziua 25 de ore?

23.11.2018
Când va avea ziua 25 de ore?

Care a fost cel mai puternic sunet auzit vreodată pe Pământ? S-a auzit de la aproape 5.000 de km depărtare!

Ne-am obișnuit ca ziua să aibă 24 de ore. Totuși, lungimea unei singure zile a crescut în mod constant în timp. Întrucât rotația Terri încetinește treptat, ziua s-ar putea mări. Când vom avea parte de o zi cu 25 de ore?

În ultimele mii de ani, rotația Pământului a încetinit și cantitatea de timp necesară Planetei pentru a finaliza o singură mișcare de rotație crește de la un secol la altul. Conform oamenilor de știință, în ultimii 2700 de ani, ziua a crescut cu aproximativ 2 milisecunde per secol. Puțin, nu-i așa?

Un studiu efectuat de către oamenii de știință de la Universitatea din Durham din Marea Britanie a scos la iveală faptul în acest ritm, de 2 milisecunde per secol, va fi nevoie de aproximativ 200 de milioane de ani pentru ca rotația Pământului să încetinească suficient astfel încât să avem o zi de 25 de ore pe zi.


„Este un proces extrem de lent. Aceste estimări sunt aproximative, deoarece forțele geofizice de care depinde rotația Pământului nu vor fi neapărat constante pe o astfel de perioadă lungă de timp”

co-autorul studiului astronomul Leslie Morrison

Aceleași studii au indicat faptul că este nevoie de aproximativ 5,2 milioane de ani pentru a adăuga un minut în fiecare zi.

Cine a decis ca acele ceasului să meargă în sensul… acelor de ceasornic?

Pentru oamenii care nu știu, sensul orar este similar cu rotația Pământului în jurul axei sale. Încă din anul 3.500 î. d. Hr, atunci când vechii egipteni și babilonienii își modelau primele ceasuri de umbră, măsurarea timpului se făcea în sensul acelor de ceasornic.

Întrucât primele ceasuri au fost construite în emisfera nordică, acestea au fost făcute să funcționeze la fel ca și cadranele solare. Astfel, când Soarele se deplasează pe cer (de la est, prin sud, către vest), umbra lăsată se mișcă „în direcția opusă”, adică de la vest, prin nord, la est. De aceea poziția orelor a fost trasată în acest mod pe cadranele solare, iar ceasurile mecanice au numerele așezate în aceeași ordine.

Ce s-ar întâmpla dacă 7 miliarde de oameni ar sări în același timp?

Peste 200 de milioane de ani, ziua va avea 25 de ore
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot