E adevărat că prima UȘĂ AUTOMATĂ a fost inventată pe vremea lui Hristos?

26.05.2020
E adevărat că prima UȘĂ AUTOMATĂ a fost inventată pe vremea lui Hristos?

Prima ușă automată. Inventatorii sunt cei care au făcut lumea să evolueze. De-a lungul vremii au fost inventate fel de fel de obiecte pe care, astăzi, oamenii din toate colțurile lumii le folosesc. Ar fi greu de imaginat o viață fără televizor, fără telefon, bec sau mașina de spălat rufe. În aceste vremuri, totul este accesibil pentru a face viața unei persoane cât mai ușoară.

Una dintre invențiile de care ne bucurăm, astăzi, și nu prea se gândește nimeni la ea este ușa automată. Aceasta o găsim la mai toate instituțiile publice, la metrouri, iar oamenii nici nu stau să o analizeze fiind considerată ceva banal. Însă, dacă privim în istorie, un asemenea dispozitiv tehnologic era considerat o vrăjitorie.

Deși pare greu de crezut, ușa automată nu a fost inventată în secolul al XX-lea, ci undeva prin preajma naşterii lui Iisus Hristos, mai precis acum vreo două mii de ani. Acest lucru a fost posibil datorită unuia dintre cei mai mari inventatori născuţi vreodată, Heron din Alexandria (cca.10-70 d.Hr.).

Ignoranța oamenilor, din acea perioadă, a făcut ca invenția acestuia să treacă neobservată pentru sute de ani. Chiar dacă modul de funcționare era diferit față de cum arată o ușă automată în ziua de astăzi, se poate spune cu certitudine că acesta a fost primul care s-a gândit la acest lucru.

Heron Alexandrinus era cunoscut în acea perioadă drept Heron Michanikos (Mecanicul). Pentru a realiza prima ușă automată, din istoria omenirii, acesta nu a avut nevoie decât de foc, apă şi un ingenios sistem de pârghii. Era suficient ca la un moment bine determinat, cineva să aprindă un foc într-un altar anume construit în faţa templului. După câteva ore, aerul încălzit în altar era dirijat către un vas uriaş plin cu apă, forţând apa să curgă într-un al treilea vas. Acesta din urmă, odată umplut cu apă, începea să coboare într-o cameră subterană, determinând, cu ajutorul unui simplu şi inedit sistem de scripeţi deschiderea uşilor templului exact în momentul în care credincioşii soseau la ritualurile zilnice.

Astfel funcționa ușa lui Heron din Alexandria

Oamenii au rămas uimiți de realizarea acestei minuni. Se poate spune că celebra frază a lui Ali-Baba „Sesam, deschide-te” nu a fost o vrăjitorie, ci o simplă tehnologie.

Foto: ditecentrematic.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot