Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!

20.02.2024
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!

Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și cel mai în vârstă dintre aceștia. Dacă în 2025 va fi ales din nou președinte, Biden va avea 82 de ani. Totuși, a existat un președinte care a stat în funcție până la 98 de ani.

Banda, mai bătrân decât Biden

Hastings Kamuzu Banda a fost primul președinte al Republicii Malawi (un stat din Africa cu aproximativ 20 de milioane de locuitori). Născut în 1896 sau 1898 (nu se cunoaște anul cu exactitate), Hastings Banda a fost prim-ministru din 1964 până în 1966, când Malawi era un stat care făcea parte din Commonwealth. În anul 1966, țara a devenit republică și, ca urmare, el a devenit primul președinte. Avea 70 de ani la acea vreme. Acesta a condus țara timp de 28 de ani, până la vârsta de 98 de ani (sau 96).

Democrația i-a adus finalul lui Banda. Acesta a candidat la primele alegeri prezidențiale cu adevărat democratice din Malawi, în anul 1994. Avea deja 98 de ani (96). A fost învins dur de Bakili Muluzi, un politician din regiunea de sud a țării. Banda și-a recunoscut rapid înfrângerea. „Doresc să-l felicit din toată inima și să-i ofer [Muluzi] întregul meu sprijin și cooperare”, a spus el la radioul de stat, marcând încheierea celor aproape 30 de ani de guvernare.

Se crede că în timpul domniei sale, Banda a acumulat cel puțin 320 de milioane de dolari SUA în active personale, despre care se crede că ar fi investite în diverse domenii, de la agricultură la interesele miniere din Africa de Sud. ONG-urile care luptă pentru drepturile omului estimează că 6.000 de oameni au fost uciși, torturați sau închiși fără proces, de multe ori pentru perioade lungi în timpul conducerii lui Banda. Alte mii au fugit în exil. Banda a avertizat că ar fi „hrană pentru crocodili” dacă se întorc în Malawi.

Dictatorul Banda a murit în 1997, în Africa de Sud, la vârsta de 101 ani.

Care a fost cel mai bătrân președinte din istoria României?

Dacă nu-l punem la calcul pe Nicolae Ceaușescu, care avea 71 de ani în momentul în care a fost executat la Târgoviște, pe 25 decembrie 1989, cel mai bătrân președinte ales al României a fost Ion Iliescu, în anul 2000. Iliescu avea 70 de ani în cel de-al doilea mandat al său.

Alegerile pentru președinția României din anul 2000 s-au desfășurat în două tururi de scrutin, fiind câștigate de candidatul PDSR, Ion Iliescu. Rezultatele primului tur de scrutin au declanșat o mobilizare în favoarea lui Ion Iliescu, acesta fiind susținut chiar de către foști oponenți ai săi, pe fundalul perspectivei ca politicianul extremist Corneliu Vadim Tudor să ajungă șeful statului.

Ion Iliescu a rămas în funcție până la vârsta de 74 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot