Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!

20.02.2024
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!

Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și cel mai în vârstă dintre aceștia. Dacă în 2025 va fi ales din nou președinte, Biden va avea 82 de ani. Totuși, a existat un președinte care a stat în funcție până la 98 de ani.

Banda, mai bătrân decât Biden

Hastings Kamuzu Banda a fost primul președinte al Republicii Malawi (un stat din Africa cu aproximativ 20 de milioane de locuitori). Născut în 1896 sau 1898 (nu se cunoaște anul cu exactitate), Hastings Banda a fost prim-ministru din 1964 până în 1966, când Malawi era un stat care făcea parte din Commonwealth. În anul 1966, țara a devenit republică și, ca urmare, el a devenit primul președinte. Avea 70 de ani la acea vreme. Acesta a condus țara timp de 28 de ani, până la vârsta de 98 de ani (sau 96).

Democrația i-a adus finalul lui Banda. Acesta a candidat la primele alegeri prezidențiale cu adevărat democratice din Malawi, în anul 1994. Avea deja 98 de ani (96). A fost învins dur de Bakili Muluzi, un politician din regiunea de sud a țării. Banda și-a recunoscut rapid înfrângerea. „Doresc să-l felicit din toată inima și să-i ofer [Muluzi] întregul meu sprijin și cooperare”, a spus el la radioul de stat, marcând încheierea celor aproape 30 de ani de guvernare.

Se crede că în timpul domniei sale, Banda a acumulat cel puțin 320 de milioane de dolari SUA în active personale, despre care se crede că ar fi investite în diverse domenii, de la agricultură la interesele miniere din Africa de Sud. ONG-urile care luptă pentru drepturile omului estimează că 6.000 de oameni au fost uciși, torturați sau închiși fără proces, de multe ori pentru perioade lungi în timpul conducerii lui Banda. Alte mii au fugit în exil. Banda a avertizat că ar fi „hrană pentru crocodili” dacă se întorc în Malawi.

Dictatorul Banda a murit în 1997, în Africa de Sud, la vârsta de 101 ani.

Care a fost cel mai bătrân președinte din istoria României?

Dacă nu-l punem la calcul pe Nicolae Ceaușescu, care avea 71 de ani în momentul în care a fost executat la Târgoviște, pe 25 decembrie 1989, cel mai bătrân președinte ales al României a fost Ion Iliescu, în anul 2000. Iliescu avea 70 de ani în cel de-al doilea mandat al său.

Alegerile pentru președinția României din anul 2000 s-au desfășurat în două tururi de scrutin, fiind câștigate de candidatul PDSR, Ion Iliescu. Rezultatele primului tur de scrutin au declanșat o mobilizare în favoarea lui Ion Iliescu, acesta fiind susținut chiar de către foști oponenți ai săi, pe fundalul perspectivei ca politicianul extremist Corneliu Vadim Tudor să ajungă șeful statului.

Ion Iliescu a rămas în funcție până la vârsta de 74 de ani.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot