Ar putea fi reintrodusă pedeapsa cu moartea în România?

20.01.2020
Ar putea fi reintrodusă pedeapsa cu moartea în România?

Pedeapsa cu moartea a fost abolită în tot mai multe țări de pe planetă, după ce în secolul al XX-lea a fost aplicată la scară largă. Până în anul 2017, 142 de țări au renunțat la pedeapsa cu moartea prin lege sau în practică, rămânând astfel 56 de țări care încă aplică pedeapsa capitală. Au fost înregistrate cel puțin 993 de execuții în 23 de țări (cu excepția Chinei, unde se presupune că ar fi avut loc mii de execuții) și 20.000 de persoane condamnate la moarte.

Potrivit datelor date de Amnesty International, aproximativ 84% din totalul execuțiilor înregistrate în ultimii ani au avut loc în patru țări: Iran, Arabia Saudită, Irak și Pakistan. În cazul Chinei, cifrele exacte nu sunt cunoscute întrucât acestea sunt considerate a fi secrete de stat.

Cum a apărut pedeapsa capitală în România?

Pedeapsa cu moartea a apărut la noi pentru prima dată pe vremea lui Vlad Țepeș care a domnit în Țara Românească, în timpul celei de-a doua domnii din perioada 1456-1462. Acesta a rămas în istorie cunoscut prin faptul că omora oamenii prin tragere în țeapă.

România ca stat modern s-a format în anul 1859, după Unirea Principatelor și nu prevedea pedeapsa cu moartea pe timp de pace. A urmat perioada comunistă în care pedeapsa capitală a fost folosită ca și răzbunare, o formă deghizată de a-i pedepsi pe legionari, foștii rivali politici ai comuniștilor. Ulterior, prevederile legale referitoare la pedeapsa capitală au fost extinse, cuprinzând numeroase infracțiuni economice și politice, cu intenția de a intimida o mare parte a populației.

Ultimele persoane condamnate la moarte și executate, în România, au fost președintele Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu. După căderea comunismului, pedeapsa cu moartea a fost abolită.

Mai poate fi reintrodusă pedeapsa cu moartea în România?

Reintroducerea pedepsei cu moartea în Codul Penal din România nu mai poate fi făcută așa ușor, dat fiind faptul că Uniunea Europeană a interzis această practică în blocul comunitar.

Așadar, pentru ca în România să fie, din nou, introdusă pedeapsa capitală ar trebui făcut un referendum de ieșire din Uniunea Europeană. Acest lucru este greu de realizat, știut fiind faptul că românii sunt pro-europeni. Pentru a reintroduce pedeapsa cu moartea, ar însemna scoaterea țării din UE.

Unul dintre cei mai mari protestatari ai pedepsei cu moartea, din istorie, a fost scriitorul francez Marchizul de Sade. Citatul său referitor la pedeapsa capitală a rămas în celebru peste timp. „Un om omoară alt om”, spunea el, „iar societatea îl omoară pe asasin. În loc de un mort, societatea se regăsește cu doi morți”.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot