„al-Qaida”, „al Jazeera” etc. | Ce înseamnă cuvântul „al” din numele arabice?

16.02.2018
„al-Qaida”, „al Jazeera” etc. | Ce înseamnă cuvântul „al” din numele arabice?

Chiar dacă nu știți să vorbiți sau să citiți în limba arabă, cel mai probabil ați observat că multe nume arabe conțin cuvântul „al”. Gruparea teroristă „al-Qaida”, postul de televiziune „al Jazeera” sau echipa de fotbal „al-Ahli”. Totuși, puțini sunt cei care și-au pus întrebarea: ce înseamnă „al”, cuvințelul format din două litere ce însoțește anumite nume arabe? 

„Al” este corespondentul englezescului „the” și este, din punct de vedere gramatical, la fel ca în limba lui William Shakespeare, articol hotărât. Acesta este compus din două litere și este de obicei plasat în fața substantivelor proprii, cum sunt numele localităților. Dar, chiar și atunci când este folosit în fața unui substantiv propriu, se scrie cu litere mici. Excepție fac numele de familie ale persoanelor.

De ce literele alfabetului sunt în această ordine: a, b, c…?

Spre deosebire de majoritatea articolelor din limba arabă, „al” precede mereu un alt substantiv. Cu alte cuvinte, „al” nu va fi niciodată singur. Acesta nu dă sexul sau numărul substantivului pe care-l însoțește.

Cum se folosește „al” în numele de familie

Când vine vorba despre numele arabilor, „Al” este folosit, în general, pentru a identifica originea, profesia sau caracterul purtătorului numelui sau al familiei sale.

De exemplu, Ahmed Al Masri (أحمد المصري) s-ar traduce ca „Ahmed Egipteanul”, iar Ahmed Al Yemeni (أحمد اليمني) ar fi „Ahmed Yemenul”.

Ocazional, Al este folosit pentru a întări o trăsătură de caracter ce formează un nume de familie. De exemplu, Salim Al Dhaki (سليم الذكي) ar însemna „Salim inteligentul”.

Limba arabă, cea mai vorbită din lume

Ca număr de vorbitori, limba arabă se află pe locul al 5-lea în topul celor mai folosite limbi din lume. Aproximativ 280 de milioane de oameni vorbesc araba.

Ce este diftongul? Ce este triftongul? Ce este hiatul?

Araba este limba oficială în următoarele țări: Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Comore (alături de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alături de somaleză), Sudan, Tunisia, Yemen.

Arabia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot