Povestea pistei de testat mașini de pe fabrica Fiat

19.07.2021
Povestea pistei de testat mașini de pe fabrica Fiat

Cum să faci un circuit pe acoperișul unei clădiri? Ei bine, acum aproape 100 de ani, italienii de la FIAT s-au gândit să testeze mașinile pe care le produc chiar pe acoperișul fabricii Fiat Lingotto din Torino. Un proiect futurist la care au lucrat mii de oameni, dar rezultatele au fost pe măsură. Și astăzi se vorbește despre felul în care automobilele FIAT erau testate la zeci de metri deasupra solului. 

Uzina Lingotto din Torino

Construită între 1916 și 1923, clădirea fabricii Lingotto (toată din beton armat) a fost ideea inginerului italian Giacomo Mattè-Trucco. În acele timpuri, era cea mai mare uzină din lume. Ideea realizării unei piste i-a aparținut lui Giovanni Agnelli, CEO-ul Fiat, după o vizită la fabrica Ford din Detroit.

Fabrica a fost construită cu o rampă spiralată astfel încât automobilele să poată fi conduse la fiecare etaj, pe măsură ce se deplasau de-a lungul diferitelor etape de producție. După ce erau testate, acestea puteau fi coborâte pentru a fi expuse în showroom-uri.

Circuitul a fost construit în anul 1927 și folosit între anii 1928 și 1939 și automobilele puteau rula cu viteze de până la 90 km/h. Parapetul protector are o înălțime de un metru și jumătate.

Ce s-a întâmplat cu uzina?

Uzina Lingotto a fost închisă definitiv în anul 1982, iar arhitectul Renzo Piano a transformat colosul industrial în centru de conferinte, teatru si concerte. Astăzi, pista poate fi vizitată de public. Din păcate, nimeni nu mai are voie să conducă pe pista cu pricina.

Istoria Fiat

FIAT, care este un acronim de patru litere pentru Fabbrica Italiana di Automobili Torino a luat naștere în 1899. Bazele companiei au fost puse de Giovanni Agnelli și alți asociați de-ai săi. De-a lungul timpului, compania italiană a produs peste 1,5 miliarde de automobile. Astăzi, grupul operează în 61 de țări prin intermediul a 1.063 de companii cu peste 250.000 de angajați.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot