Rechinii au apărut pe pământ înaintea copacilor?

05.06.2020
Rechinii au apărut pe pământ înaintea copacilor?

Terra a luat naștere acum 4,54 miliarde de ani și nu arăta deloc așa cum o știm astăzi. Ba mai mult, există unele animale care au apărut pe Pământ înaintea copacilor. Surprinzător, nu-i așa?

Conform oamenilor de știință, primii copaci și primele păduri au apărut cu mult mai recent, în urmă cu 385 de milioane de ani. La acea vreme, pe pământ erau destul de multe specii de animale, e drept, toate specii marine.

Ca de exemplu, rechinii. Aceste creaturi marine au apărut acum aproximativ 455 de milioane de ani. Cea mai veche fosilă de rechin datează din epoca Ordovicianului și a fost descoperită în Colorado. Aceasta avea o vechime cuprinsă între 488 și 443 de milioane de ani. Ca o comparație, dinozaurii au apărut pe Pământ cu 243-233,23 milioane de ani în urmă.

Nautilii, o specie de cefalopode erau și ele în apele marine de 600 de milioane de ani. Din punct de vedere anatomic, nautilii au rămas aproape nechimbați, în ultimii 500 de milioane de ani. Un exemplar poate trăi și 200 de ani.

Și meduzele sunt pe Terra de aproximativ 700 de milioane de ani și se numără printre primele animale care aveau mai multe organe.

Din aceeași categorie sunt și crabii potcoavă. Cele mai vechi fosile de crabi potcoavă datează de acum 445 de milioane de ani, fiind găsite la Manitoba, o provincie din Canada.

E adevărat că o specie de rechin ajunge la maturitate sexuală la 150 de ani?

Rechinul de Groenlanda, răspândit în oceanele Atlantic și Arctic, este una dintre cele mai longevive specii de animale vertebrate. Astfel de exemplare sunt capabile să trăiască secole întregi, fiind cunoscute și exemplare în vârstă de 400 de ani. Acestă specie de rechin ajunge la maturitatea sexuală abia la 150 de ani. Cam târziu, nu-i așa?

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot