De ce la intersecțiile de cale ferată există Crucea Sfântului Andrei?

11.11.2019
De ce la intersecțiile de cale ferată există Crucea Sfântului Andrei?

Cea mai cunoscută cruce în formă de X este cea a Sfântului Andrei. Numele său provine de la forma Crucii care a fost utilizată, potrivit tradiției, la torturarea și uciderea Sfântului Andrei. Astăzi, un astfel de simbol se regăsește la intersecțiile drumurilor cu calea ferată. Care este explicația?

Crucea Sfântului Andrei este astăzi prezentă în cultura europeană. Aceasta ocupă un loc fruntaș în codurile rutiere europene. Un astfel de simbol poate fi găsit la traversarea unei treceri la nivel cu calea ferată. De altfel, crucea este cea care atenționează că se apropie o cale ferată.

Cum a fost construită Crucea Caraiman pe vârful muntelui?

Se pare că în urmă cu sute de ani, aceste cruci erau puse de către creștini la intersecţiile drumurilor, aşa cum stau azi de veghe troiţele . După apariţia şi răspândirea căilor ferate, mai multe ţări europene au adoptat acest semn de avertizare pentru conducătorii auto. Crucea Sfântului Andrei poate fi întâlnită atât la căile ferate din Occident, cât și la cele din Răsăritul „Bătrânului Continent”. Ea poate fi simplă sau dublă. Conducătorii auto sunt obligați să oprească în dreptul acestui semn, atunci când se apropie de calea ferată și să se asigure.

Cum a sfârșit Sfântul Andrei?

Potrivit Evangheliei (Ioan 1.40-41), Andrei a fost primul apostol chemat de Isus Hristos. După Pogorârea Sfântului Spirit, Apostolului Andrei i-a revenit Scythia, pentru convertirea locuitorilor acelor locuri, la noua religie.

Inițial, Andrei l-a însoțit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi ar fi continuat peregrinarea, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. După aceea, s-a întors în Grecia, consolidând comunitățile creștine înființate de Apostolul Pavel și de alți Apostoli, ajungând în Peloponez, mai precis în orașul Patras.

Potrivit tradiției, sub împăratul Nero, Sfântul Andrei a fost ucis la 30 noiembrie 60, la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină „crux decussata”, de unde a rezultat denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”. După moartea sa moaștele i-au fost păstrate la Patras.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot