Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

28.06.2019
Ce este souvlaki? Din ce este făcut souvlaki?

Ce este souvlaki?

Souvlaki este un preparat tip fast-food de origine grecească, ce constă din bucăți mici de carne (porc, pui, vită sau miel) ce sunt înșirate pe frigărui. De cele mai multe ori, bucățelele de carne sunt însoțite de legume, așa cum este ceapa sau ardeiul gras. În Grecia, souvlaki vine alături de cartofi prăjiți și produsul este extrem de popular printre eleni.

Se poate spune că Souvlaki este similar cu gyros-ul, diferența constă în modul de preparare al cărnii. Dacă la Gyros carnea este pregătită pe o țepușă verticală din care se taie bucățele mici, la Souvlaki carnea se frige pe frigărui. Mulți bucătari folosesc pentru Souvlaki carne marinată în prealabil, dar acest lucru nu este o condiție.

Aceste frigărui se mai servesc si cu un fel de lipie grecească denumită „Pita” și, evident, cu sos tzatziki.

Arheologii greci au descoperit dovezi potrivit cărora souvlaki se pregătea încă din secolul 17 î de Hr.

Cum se prepară souvlaki?

Pentru a prepara souvlaki aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 kilogram pulpă de porc ori carne de pui, vită sau miel , 1/4 cană zeamă de lămâie, 1/2 linguriță sare, 1/2 piper proaspăt măcinat, 2 lingurițe usturoi tocat foarte mărunt, 1 linguriță oregano, 1/4 cană ceapă rasă, 2 lingurițe ulei de măsline. Opțional, puteți să puneți și bucăți de ardei gras sau ceapă pe frigărui.

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe cu latura de aproximativ 3 centimetri și se pune într-un castron. Se combina sucul de lămâie, uleiul, sarea, piperul, oregano, usturoiul și ceapa rasă și se toarnă totul peste bucățile de carne. Se amestecă, se acoperă vasul și se lasă la marinat cel puțin două ore, dar nu mai mult de 12 ore.

Se pregătește grătarul și se înfig bucățile de carne pe frigărui, lăsând un pic de spațiu intre ele. Acestea se rumenesc bine pe toate părțile.

Spaghete carbonara, rețetă originală! Cum se fac spaghetele carbonara?

Se pregătește garnitura. Se încinge uleiul într-o tigaie și se călesc toate ingredientele aproximativ 5 minute, amestecând continuu, la foc mediu spre mare. Atenție să nu ardeți ceapa. Serviți imediat fiecare frigăruie pe câte o pită, cu un pic de ceapă prăjită și sos tzatziki. Poftă bună!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot