10 lucruri mai puțin cunoscute despre Nicușor Dan, noul președinte al României

19.05.2025
10 lucruri mai puțin cunoscute despre Nicușor Dan, noul președinte al României

Nicușor Dan este noul președinte al României după ce a câștigat alegerile prezidențiale cu 53,6% din voturi. Candidatul independent la prezidențiale a răsturnat avansul lui George Simion din primul tur, reușind o revenire unică în istoria României. Dan a fost votat de 6.168.642 milioane de români. Site-ul shtiu.ro îți prezintă o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre Nicușor Dan.

A luat aur la Olimpiada Internațională de Matematică

În adolescență, Nicușor Dan a fost un veritabil geniu al matematicii. A câștigat două medalii de aur la Olimpiada Internațională de Matematică (1987 și 1988), reprezentând România cu mândrie.

A refuzat o carieră în SUA pentru a reveni în România

În 1992, Nicușor Dan (20 decembrie 1969) a plecat în Franța pentru a-și continua studiile. A urmat cursurile École Normale Supérieure, una dintre cele mai prestigioase grandes écoles franțuzești, apoi a urmat cursurile de master la Universitatea Paris XI și și-a prezentat teza de doctorat în matematică la Universitatea Paris-XIII. După ce a absolvit École Normale Supérieure din Paris și a avut posibilitatea de a rămâne în cercetarea internațională, Nicușor Dan a ales să revină în țară, motivat de dorința de a contribui la modernizarea României.

Este introvert și recunoaște

În interviuri, Nicușor Dan a recunoscut că nu îi plac aparițiile publice sau interacțiunile sociale extinse. Preferă lectura, studiul și lucrul metodic în spatele scenei, trăsături care l-au ajutat să se concentreze pe rezultate și mai puțin pe imagine.

Îi place muzica clasică

Noul președinte al României este un ascultător fidel de Bach și Beethoven. Muzica clasică îl ajută să se relaxeze și să își păstreze echilibrul interior într-un domeniu plin de tensiuni.

Un președinte total atipic

Alegerea sa în funcția de președinte a fost o surpriză, întrucât nu vine dintr-un partid clasic de putere și nici nu are un stil carismatic. Cu toate acestea, promisiunea unei conduceri raționale, bazate pe principii și fapte, a rezonat cu o parte importantă a electoratului român.

Mic la stat, mare la sfat

Nicușor Dan nu este un bărbat foarte înalt. Acesta are 1.68 m.

Stă cu chirie

Deși este la al 2-lea mandat de primar al Bucureștiului, acesta a stat într-un apartament cu 3 camere cu chirie. Începând cu data de 19 mai se va muta împreună cu familia la Palatul Cotroceni. Întrebat de ce nu și-a cumpărat o casă, Dan a spus: „Niciodată nu am avut timp să ne gândim la asta”.

Este fondatorul asociației „Salvați Bucureștiul”

În anul 2006, Nicușor Dan a înființat Asociația „Salvați Bucureștiul”, ca o reacție la demolarea caselor de patrimoniu de către speculatorii imobiliari.

Cum s-a cunoscut cu soția?

„Într-o seară, la sfârșit de sesiune, s-a întors o prietenă de-a mea din Franța. M-a rugat să ies în club, unde l-am cunoscut și am dansat”, a povestit Mirabela Grădinaru într-un interviu pentru România TV.  Cei doi au împreună doi copii, o fată și un băiat.

A făcut armata

Nicușor Dan, născut la Făgăraș, a povestit că a făcut 9 luni de armată.

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce se întâmplă dacă Iran închide strâmtoarea Hormuz în urma atacurilor SUA?
Ce se întâmplă dacă Iran închide strâmtoarea Hormuz în urma atacurilor SUA?
Într-un scenariu geopolitic tensionat, în care Iranul decide să închidă strâmtoarea Hormuz ca reacție la atacuri militare din partea Statelor Unite, consecințele ar fi rapide, ample și cu... citește tot
Ai auzit de firma ASICS? Habar nu ai de la ce vin acronimele din numele companiei!
Ai auzit de firma ASICS? Habar nu ai de la ce vin acronimele din numele companiei!
Povestea companiei ASICS, unul dintre cei mai respectați producători de echipamente sportive din lume, cu accent pe alergare, performanță și inovație. Originea și semnificația numelui... citește tot
Cât de mare este, de fapt, Iranul? Ar ocupa jumătate din Europa centrală și de vest!
Cât de mare este, de fapt, Iranul? Ar ocupa jumătate din Europa centrală și de vest!
Când ne gândim la Iran, ne vin adesea în minte aspecte legate de istorie, cultură, religie sau politică externă. Însă puțini realizează dimensiunile reale ale acestei țări din Orientul... citește tot