Zile libere 2024! Câte zile libere oficiale sunt în anul 2024?

02.01.2024
Zile libere 2024! Câte zile libere oficiale sunt în anul 2024?

În cursul anului 2024, românii se pot bucura de 17 zile libere oficiale, cu două mai multe decât în 2023. Cu toate acestea, vestea bună este însoțită și de o notă de dezamăgire, deoarece unele dintre aceste zile de odihnă vor pica în weekend. Cu toate acestea, Guvernul a venit în întâmpinarea bugetarilor cu încă trei zile libere, oferindu-le „punți” pentru a crea trei minivacanțe. În rândurile de mai jos veți vedea care sunt zilele libere în 2024, câte dintre ele vor fi în timpul săptămânii și cum vor putea angajații să profite la maxim de aceste oportunități de relaxare.

Zile libere oficiale în 2024 (20 de zile libere)

Zilele libere reprezintă momente de bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, fiindcă se ia o pauză de la obligațiile școlare și profesionale, dar aceste zile oferă și ocazia de a petrece timp de calitate cu cei dragi sau de a se bucura de o odihnă binemeritată.

Comparativ cu cele 15 zile libere oficiale din 2023, anul 2024 aduce cu sine două zile suplimentare de relaxare: 6 ianuarie și 7 ianuarie, care coincid cu sărbătorile religioase Boboteaza și Sfântul Ion. Cu toate acestea, există și o mică umbră asupra zilelor libere oficiale din anul în curs, deoarece unele dintre ele vor cădea în weekend.

Bugetarii vor avea 3 zile libere în plus

Conform unei decizii adoptate de guvern în 21 decembrie, bugetarii vor avea 3 zile libere în plus față de restul angajaților din economie, care vor avea 17 zile libere în 2024.

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, însă pentru angajații din sectorul bugetar Guvernul decide dacă acordă zile suplimentare libere pentru a face punte între o sărbătoare legală și un weekend.

Iată care sunt zilele libere oficiale în anul 2024:

Cadrele didactice vor avea zile în plus de odihnă

Într-o mișcare de generozitate către bugetari, la 21 decembrie 2023, Guvernul a decis că zilele de 2 mai, 16 august și 27 decembrie 2024 vor fi declarate zile libere. Aceasta va crea trei minivacanțe pentru angajații la stat, iar zilele libere adiționale vor fi compensate prin prelungirea programului de lucru în alte zile.

„Cincizeci de săptămâni de suferință pentru două săptămâni de vacanță” (Arthur Miller)

Pe lângă aceste date, cadrele didactice vor beneficia de încă două zile libere legale. Conform Contractului Colectiv de Muncă pentru învățământul preuniversitar, profesorii vor avea liber și în a treia zi de Paște, precum și pe 5 octombrie, în ziua în care este sărbătorită Ziua Mondială a Educației. De asemenea, pentru cele trei sărbători religioase anuale, recunoscute oficial ca atare, cadrele didactice ale altor culte religioase decât cele creștine vor beneficia de câte două zile libere.

Alte zile libere

Trebuie precizat că angajații din România mai pot beneficia și de alte zile libere pentru anumite situații speciale după cum urmează:

Trebuie menționat faptul că dacă aceste situații speciale au loc în timpul concediului de odihnă, acesta se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite.

Astfel, anul 2024 se anunță a fi un an bogat în oportunități de relaxare și odihnă, atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cadrele didactice. Este un prilej pentru români să își planifice cu atenție aceste zile libere, pentru a le transforma în experiențe memorabile alături de cei dragi sau pentru a se bucura de timpul petrecut în liniște fără obligații profesionale.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot