Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?

21.03.2023
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?

Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au gândit că cea mai bună soluție de administrare a fi de a da fiecărei regiuni dreptul de a se autoguverna. Unde este Republica Cecenia și ce o face atât de specială?

Cât de importantă este Cecenia pentru Rusia?

Cecenia

Republica Cecenă este una dintre cele mai importante regiuni din Federația Rusă. Cu o populație puțin peste 1 milion de oameni, Cecenia se află în districtul federal sudic. Limbile oficiale ale republicii sunt cecena și rusa, iar religia ei este musulmană, orașele fiind împânzite de moschei.

Imediat după ce Președintele rus, Vladimir Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, mii de susținători ceceni și-au expus voința de a pleca la război. Vocea societății reprezentată de liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, s-a angajat să trimită personal voluntari la luptă.

Poziționarea geografică a regiunii reprezintă un avantaj de care liderii ruși au încercat dintotdeauna să profite. Cecenia este bogată în petrol, reprezentând cea mai mare parte din economia republicii. Anual, peste 1.5 milioane de tone metrice pleacă de sub pământ.

Liderul de facto din Cecenia, Ramzan Kadîrov, este unul dintre favoriții președintelui, susținându-l constant cu militari în războiul ilegal din Ucraina. Cu toate acestea, însăși regiunea are probleme militare și politice. Separatiștii care trăiesc în exil se luptă de la căderea URSS de a stabili Cecenia ca țară liberă.

Ce fac acoliții lui Ramzan Kadîrov în războiul ucrainean?

După declanșarea războiului, Vladimir Putin a pus în gardă Rusia, cerând ajutor militar din toate regiunile țării. Astfel că, Cecenia, regiune semi-autonomă, prin conducătorul său a trimis mai mulți soldați.

Militarii din Cecenia au o reputație sângeroasă, violentă și chiar barbară. Aceștia sunt acuzați în numeroase procese ce persecutări, dar sunt protejați de liderii regiunii. În 2008, în Georgia, oamenii lui Kadîrov au fost primii care au debarcat pentru a lupta împotriva regimului.
În 2015, aceștia au fost implicați în mai multe crime din Rusia, printre care uciderea disidentului Boris Nemțov.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot