Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?

21.03.2023
Unde se află Republica Cecenia și de ce este un teritoriu atât de disputat?

Rusia este cea mai mare țară din lume. În interiorul țării ei există numeroase culturi, etnii, dar și religii. Pentru a putea ține în frâu un teritoriu consistent, autoritățile ruse s-au gândit că cea mai bună soluție de administrare a fi de a da fiecărei regiuni dreptul de a se autoguverna. Unde este Republica Cecenia și ce o face atât de specială?

Cât de importantă este Cecenia pentru Rusia?

Cecenia

Republica Cecenă este una dintre cele mai importante regiuni din Federația Rusă. Cu o populație puțin peste 1 milion de oameni, Cecenia se află în districtul federal sudic. Limbile oficiale ale republicii sunt cecena și rusa, iar religia ei este musulmană, orașele fiind împânzite de moschei.

Imediat după ce Președintele rus, Vladimir Putin a lansat invazia asupra Ucrainei, mii de susținători ceceni și-au expus voința de a pleca la război. Vocea societății reprezentată de liderul regiunii, Ramzan Kadîrov, s-a angajat să trimită personal voluntari la luptă.

Poziționarea geografică a regiunii reprezintă un avantaj de care liderii ruși au încercat dintotdeauna să profite. Cecenia este bogată în petrol, reprezentând cea mai mare parte din economia republicii. Anual, peste 1.5 milioane de tone metrice pleacă de sub pământ.

Liderul de facto din Cecenia, Ramzan Kadîrov, este unul dintre favoriții președintelui, susținându-l constant cu militari în războiul ilegal din Ucraina. Cu toate acestea, însăși regiunea are probleme militare și politice. Separatiștii care trăiesc în exil se luptă de la căderea URSS de a stabili Cecenia ca țară liberă.

Ce fac acoliții lui Ramzan Kadîrov în războiul ucrainean?

După declanșarea războiului, Vladimir Putin a pus în gardă Rusia, cerând ajutor militar din toate regiunile țării. Astfel că, Cecenia, regiune semi-autonomă, prin conducătorul său a trimis mai mulți soldați.

Militarii din Cecenia au o reputație sângeroasă, violentă și chiar barbară. Aceștia sunt acuzați în numeroase procese ce persecutări, dar sunt protejați de liderii regiunii. În 2008, în Georgia, oamenii lui Kadîrov au fost primii care au debarcat pentru a lupta împotriva regimului.
În 2015, aceștia au fost implicați în mai multe crime din Rusia, printre care uciderea disidentului Boris Nemțov.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot