Unde se află cel mai lung gard din lume? Cum a modificat acesta ecosistemul?

13.06.2019
Unde se află cel mai lung gard din lume? Cum a modificat acesta ecosistemul?

„Pe afară e vopsit gardul, înăuntru e leopardul”, sună un vechi proverb românesc. Totuși, ce ne facem dacă gardul are o lungime de peste 5.000 de kilometri? Căci, da, există un astfel de gard care și-a câștigat, pe merit, titlul de cel mai lung gard din lume.

Cel mai lung gard construit de om are ca scop principal protejarea turmelor de oi de atacul prădătorilor și se regăsește în Australia. Cu o lungime de 5.614 metri, gardul de plasă a fost construit între anii 1880-1885 și este funcțional și astăzi. Acesta pornește din localitatea Jimbour și ajunge până în Nundroo.

Australienii numesc gardul local Dingo Fence sau Dog Fence. De ce? Acesta protejează turmele de oi ale fermierilor de atacurile câinilor dingo. Aceste animale vânează izolat, în familie sau, ocazional, în haite. Hrana este alcătuită din mamifere precum cangurii mici sau oile.

Gardul are o înălțime de 1.80 și este îngropat în sol 30 de cm. În mod hilar, cel mai mare pericol la adresa gardului este reprezentat de turmele de cămile sălbăticite care rup și îndoaie porțiuni din cel mai lung gard din lume. Cămilele caută apă și hrană pe partea unde sunt pășunile pentru ovine. În anumite porțiuni, prin gard, trece și curent electric ce este generat de panouri solare.

Gardul a modificat ecosistemul

În mod incredibil, gardul a modificat radical ecosistemul. Oamenii de știință consideră că lipsa câinilor a creat un efect de cascadă, fără un prădător, vulpile şi pisicile au omorât mare parte din prada de dimensiuni reduse, precum şoarecii şi iepurii. Vegetaţia pe această parte s-a dezvoltat foarte mult deoarece nu există rozătoare care să consume seminţele. În mod incredibil pe partea lipsită de câini dingo există peste 60 de arbuşti per hectar, iar pe partea unde sunt câini vegetaţia lipseşte aproape în totalitate.

Gardul este situat în sud-vestul Australiei
Povestea celui mai lung gard din lume
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot