Un apropiat al lui Putin: „Rusia ar trebui să bombardeze România, nu Polonia”. Ce oraș românesc ar putea fi vizat?

23.01.2024
Un apropiat al lui Putin: „Rusia ar trebui să bombardeze România, nu Polonia”. Ce oraș românesc ar putea fi vizat?

Dmitri Evstafiev, un profesor de economie de la Școala din Moscova și apropiat al regimului Putin, a declarat într-o emisiune televizată că Rusia ar trebui să bombardeze România în locul Poloniei.

Dmitri Evstafiev, una dintre cele mai cunoscute voci de propagandă din Rusia, a declarat la finele anului trecut la postul principal de televiziune rusesc, Rusia 1, care este controlat de administrația lui Vladimir Putin că România ar trebui atacată de Rusia.

„Bombardarea este necesară. Oricum, încep să fiu tot mai mult de acord cu Vladimir Rudolfovich (Solovyov). Nu aș bombarda Polonia chiar acum. Încă nu am negociat cu ei. În schimb, i-aș lovi pe români. Dar știți de ce? Au devenit tot mai aroganți. Este clar că românii au început să fie aroganți. Așa că i-aș pune pe români, în locul lor (al polonezilor, n. red.)”, a afirmat Dmitri Evstafiev în luna noiembrie a anului 2023.

Acesta a mai spus: „Gaza este bombardată în prezent. Spre deosebire de Gaza, aș lovi cu atenție câteva baze militare românești prin care sunt trimise ajutoare militare, muniție și toate celelalte”.

România, prima linie NATO

Dacă Rusia ar face un asemenea pas, ar însemna că declară război NATO, întrucât România face parte din NATO încă din 2004. De atfel, spre deosebire de România, Polonia are graniță comună cu Rusia în coridorul Suwałki.

Coridorul Suwałki este o fâșie de teren de aproximativ 100 km, situată între Lituania și Polonia (ambele state membre NATO). Este mărginit la nord de enclava rusă Kaliningrad și la sud de Belarus, o țară aliată cu Rusia. Acest coridor teritorial reprezintă singura legătură terestră directă între statele baltice – Estonia, Letonia și Lituania – și restul NATO.

La sfârșitul lunii decembrie, o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez şi a revenit apoi deasupra Ucrainei. „Totul indică faptul că o rachetă rusească a pătruns în spaţiul aerian polonez. Am reperat-o cu mijloacele radar. A părăsit de îndată acest spaţiu, în direcţia Ucrainei”, a precizat Şeful Statului Major al armatei poloneze, generalul Wieslaw Kukula, conform digi24.ro.

Care ar putea fi primul oraș atacat?

După ce a mobilizat sute de mii de militari la granițele Ucrainei, primul pas al generalilor ruși în războiul din Ucraina a fost să cucerească orașele port și aeroporturile. Unul dintre obiectivele vizate de ruși a fost orașul port Mariupol, situat pe malul Mării Azov. A urmat Berdiansk, și el oraș port. Așadar, cel mai probabil, Constanța ar fi primul oraș vizat, întrucât este un oraș-port.

„În multe dintre ocazii, statele invadatoare nu vizează doar țintele militare și infrastructura. În multe cazuri, statele cuceresc orașele port și aeroporturile pentru ca statul invadat să nu mai poată primi provizii și ajutor. Un port sau un aeroport blocat înseamnă pierderi uriașe pentru cei cotropiți”, a explicat pentru shtiu.ro un analist politic.

Întrebat care ar fi primul oraș invadat, analistul a punctat: „Probabil, Constanța ar fi orașul vizat. Pe lângă faptul că este mare oraș port, este unul dintre cele mai expuse orașe de pe flancul estic al NATO. În plus, este destul de apropiat de baza militară Mihai Kogălniceanu, o bază militară NATO”.

@inumbrastirilor

📌 Amenințări la adresa României la o emisiune din Rusia #metropolatv #stiri #înumbraștirilor

♬ sunet original – ÎnUmbraȘtirilor

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Nepoții noștri le vor cunoaște doar din cărțile de istorie. 9 țări care vor dispărea până în 2050
Nepoții noștri le vor cunoaște doar din cărțile de istorie. 9 țări care vor dispărea până în 2050
Lumea este într-o continuă mișcare. Pământul, așa cum îl știm astăzi, nu va mai exista peste câțiva ani. Ba mai mult, sunt câteva țări amenințate cu dispariția. Cauzele sunt, în... citește tot
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
De ce foștii președinți din România primesc case de la stat după terminarea mandatului?
Imediat după ce își încheie un mandat, foștii președinți ai României se bucură de extrem de multe drepturi. A fost cazul lui Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu, va fi cazul... citește tot
E normal ca partidele să plătească presa?
E normal ca partidele să plătească presa?
De ceva vreme, partidele politice din România dau bani, direct sau indirect, către presă. România este una dintre puținele țări în care partidele politice redirecționează bani grei către... citește tot