Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean. Ce va urma?

29.05.2023
Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean. Ce va urma?

Stația Spațială Internațională (SSI) a fost lansată pe orbita Pământului în data de 20 noiembrie 1998, iar de atunci a servit ca o locuință pentru un echipaj uman care a efectuat diferite activități în Cosmos. Trebuie precizat că pe SSI își desfășoară activitatea cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).

Stația Spațială Internațională se apropie de sfârșitul vieții sale, fiindcă oamenii de știință au anunțat că în 2031 aceasta va fi înlocuită cu o altă structură. Noua Stație Spațială Internațională va fi de ultimă tehnologie și va oferi mult mai multe oportunități astronomilor, dar și condiții de viață mai bune.

Ce beneficii a adus Stația Spațială Internațională?

Stația Spațială Internațională a fost lansată într-o perioadă în care relațiile diplomatice dintre marile puteri nu erau cele mai bune, însă dorința de a cuceri spațiul a dus și la colaborarea dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, două mari combatante în acest domeniu.

A fost o ocazie pentru SUA și Rusia să deschidă această nouă eră a cooperării, a spus Wendy Whitman Cobb, expert în politica spațială a Școlii de Studii Avansate Aeriene și Spațiale a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, potrivit bbc.com.

Colaborarea dintre marile puteri ale lumii a dus la realizarea celei mai mari structuri aflate pe orbita Pământului, Stația Spațială Internațională, care are o greutate de 400 de tone. Aceasta se învârte în jurul Terrei cu aproximativ 29.000 de kilometri pe oră și a costat nu mai puțin de 150 de miliarde de dolari americani.

Ce se va întâmpla cu SSI, după 2031?

Stația Spațială Internațională a avut un echipaj uman la bord non-stop, începând cu anul 2.000. Oamenii de știință susțin că în anul 2031 SSI va ieși de pe orbită, va intra în atmosfera Terrei și se va prăbuși în ocean. Foarte mulți astrofizicieni consideră că nu se merită trimiterea unei noi structuri în spațiu cu echipaj uman, costurile fiind foarte ridicate în comparație cu beneficiile.

În prezent, mai toate agențiile spațiale importante sunt concentrate pe misiuni robotizate, precum Telescop Spațial James Webb. În plus, misiunile comerciale lansate de diferite companii private au schimbat deja optica cu privire la călătoria spațială.

Așadar, soarta Stației Spațiale Internaționale a fost pecetluită. Ceea ce se va întâmpla după 2031 rămâne încă un mister, însă s-a dovedit că atunci când oamenii își doresc ceva pot lucra împreună indiferent de cultura din care provin.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot