Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean. Ce va urma?

29.05.2023
Stația Spațială Internațională se va prăbuși în ocean. Ce va urma?

Stația Spațială Internațională (SSI) a fost lansată pe orbita Pământului în data de 20 noiembrie 1998, iar de atunci a servit ca o locuință pentru un echipaj uman care a efectuat diferite activități în Cosmos. Trebuie precizat că pe SSI își desfășoară activitatea cinci mari agenții spațiale: NASA (Statele Unite ale Americii), RKA (Rusia), JAXA (Japonia), CSA (Canada) și ESA (o asociație de mai multe țări europene).

Stația Spațială Internațională se apropie de sfârșitul vieții sale, fiindcă oamenii de știință au anunțat că în 2031 aceasta va fi înlocuită cu o altă structură. Noua Stație Spațială Internațională va fi de ultimă tehnologie și va oferi mult mai multe oportunități astronomilor, dar și condiții de viață mai bune.

Ce beneficii a adus Stația Spațială Internațională?

Stația Spațială Internațională a fost lansată într-o perioadă în care relațiile diplomatice dintre marile puteri nu erau cele mai bune, însă dorința de a cuceri spațiul a dus și la colaborarea dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, două mari combatante în acest domeniu.

A fost o ocazie pentru SUA și Rusia să deschidă această nouă eră a cooperării, a spus Wendy Whitman Cobb, expert în politica spațială a Școlii de Studii Avansate Aeriene și Spațiale a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, potrivit bbc.com.

Colaborarea dintre marile puteri ale lumii a dus la realizarea celei mai mari structuri aflate pe orbita Pământului, Stația Spațială Internațională, care are o greutate de 400 de tone. Aceasta se învârte în jurul Terrei cu aproximativ 29.000 de kilometri pe oră și a costat nu mai puțin de 150 de miliarde de dolari americani.

Ce se va întâmpla cu SSI, după 2031?

Stația Spațială Internațională a avut un echipaj uman la bord non-stop, începând cu anul 2.000. Oamenii de știință susțin că în anul 2031 SSI va ieși de pe orbită, va intra în atmosfera Terrei și se va prăbuși în ocean. Foarte mulți astrofizicieni consideră că nu se merită trimiterea unei noi structuri în spațiu cu echipaj uman, costurile fiind foarte ridicate în comparație cu beneficiile.

În prezent, mai toate agențiile spațiale importante sunt concentrate pe misiuni robotizate, precum Telescop Spațial James Webb. În plus, misiunile comerciale lansate de diferite companii private au schimbat deja optica cu privire la călătoria spațială.

Așadar, soarta Stației Spațiale Internaționale a fost pecetluită. Ceea ce se va întâmpla după 2031 rămâne încă un mister, însă s-a dovedit că atunci când oamenii își doresc ceva pot lucra împreună indiferent de cultura din care provin.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot