Sicriul ambulant! Cum arăta prima ambulanță din istorie?

22.07.2019
Sicriul ambulant! Cum arăta prima ambulanță din istorie?

Cele mai vechi ambulanțe erau, de fapt, niște căruțe simple, cu două roți. Erau folosite pentru a transporta soldații răniți sau victimele de război care nu puteau să meargă singure. Cuvântul „ambulanță” provine de la cuvântul latin „ambulare” care înseamnă „să meargă sau să se miște”.

Primele ambulanțe, utilizate în mod special pentru a transporta pacienții într-o unitate medicală, au apărut la sfârșitul anilor 1700 în Franța. Cel care a pus bazele acestui sistem a fost Dominique-Jean Larrey, chirurg-șef al armatei lui Napoleon.

Larrey este cel care a remarcat că a durat aproape o zi întreagă pentru ca soldații răniți să fie duși la spitale de pe câmpul de luptă și că majoritatea mor din „lipsă de asistență”. Pentru a oferi un ajutor mai rapid și pentru a asigura transportul, Larrey a proiectat o căruță trasă de cai. Aceasta era echipată cu un ofițer medical, ajutat de un asistent și avea spațiu suficient pentru a transporta cât mai mulți răniți.

De ce luminile girofarurilor mașinilor de poliție sunt albastre și roșii?

Dominique-Jean Larrey nu s-a oprit aici. Întrucât era nevoie de cai pe câmpul de luptă, acesta și-a dat seama că ambulanțele pot fi construite și cu ajutorul bicicletelor. Astfel, soldații au montat un pat în fața unei biciclete, pat pe care puteau fi transportați răniții. Vehiculul avea patru roți și era destul de rapid. Ingenios, nu-i așa?

Astăzi, ambulanțele pot fi atât furgonete, cât și elicoptere, avioane sau chiar bărci cu motor. În afară de medicația de urgență, ambulanțele sunt echipate cu targă, oxigen, stație radio de emisie recepție, aparate care asigură stabilizarea și monitorizarea funcțiilor vitale, girofaruri și sirenă.

Poate ambulanța să primească amendă de viteză?

În România, șoferul unei ambulanțe nu poate primi amendă pentru depășirea limitei de viteză; asta dacă se află într-o intervenție de urgență și are semnalele sonore și luminoase pornite. Cum era de așteptat, nu-i așa? Totuși, la noi în țară, oamenii legii au dreptul de a opri orice ambulanță, chiar dacă aceasta se află în misiune.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Ce este un sinecurist? Cât încasează cel mai bine plătit sinecurist din România?
Se tot vorbește în aceste zile despre bugetari, al căror număr a ajuns pe întreg teritoriul țării la finalul anului 2024 la 1.266.808 de persoane, scrie stirileprotv.ro. Mai mult, se discută... citește tot
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
Care este singurul preparat gastronomic care AR PUTEA FI 100% românesc? E de pe vremea dacilor…
La bază, gastronomia românească este o selecție de influențe ale popoarelor care s-au perindat în spaţiul carpato-danubiano-pontic. O mulțime de oameni se întreabă, pe bună dreptate, dacă... citește tot
Ce președinți americani au vizitat România? Va veni Trump la București?
Ce președinți americani au vizitat România? Va veni Trump la București?
De-a lungul ultimilor zeci de ani, România a avut o relație specială cu Statele Unite ale Americii. Vizitele oficiale ale președinților americani la București au fost momente semnificative în... citește tot