Rambursarea taxelor după ce ați lucrat în străinătate – bani care așteaptă să fie revendicați

12.12.2022
Rambursarea taxelor după ce ați lucrat în străinătate – bani care așteaptă să fie revendicați

A lucra în străinătate este din ce în ce mai tentant, asta nu doar din prisma experimentării unor lucruri noi ci aduce cu sine și oportunități mai bune de câștig. Cei care decid totuși să se reîntoarcă acasă și să folosească experiența acumulată acolo, au de asemenea șansa de a-și recupera o parte din taxele plătite în plus în țara în care au muncit. Nu contează dacă ați mers cu un contract de muncă sezonier sau ați lucrat pe perioada mai multor ani, puteți recupera taxele plătite în exces depunând documentele necesare și completând formularul pentru declarație fiscală solicitat. Așadar, în acest articol găsiți cele mai importante informații despre ce sunt rambursările de taxe și cum funcționează acestea.

Ce implică recuperarea taxelor și cui se adresează?

Un lucru important este faptul că fiecare persoană trebuie să plătească taxe în țara în care lucrează, indiferent dacă este cetățean al acelei țări sau străin nerezident. Când vine vorba de rambursările de taxe din străinătate, e bine să aplicați din timp deoarece acest proces are cerințe și termene speciale.

Mai întâi trebuie să căutați dacă țara în care doriți să migrați a semnat acordul de evitare a dublei impozitări, deoarece doar în acest caz veți avea posibilitatea rambursării taxelor. Vestea bună este că majoritatea țărilor europene, SUA dar și alte țări au semnat acest acord. Deci, dacă găsiți atât țara de origine cât și țara în care doriți să mergeți la muncă pe lista aceasta, puteți începe să căutați metoda cea mai potrivită pentru depunerea actelor.

De regulă, fiecare țară stabilește procedura cea mai convenabilă pentru ea, așa că atunci când decideți să începeți acest proces, aveți câteva posibilități – fie vă însușiți acest proces, cu tot ce implică el, pe cont propriu, fie apelați la specialiști familiarizați cu aceste demersuri care se vor ocupa de documentele necesare dar și de comunicarea atât cu angajatorii din Germania (unde este cazul) dar și cu instituțiile fiscale străine.

Cum funcționează procesul de rambursare a taxelor?

Pentru ca acest proces să fie mai clar și mai precis, să luăm exemplul rambursărilor de taxe din Germania. Dacă ați lucrat în această țară în ultimii 4 ani (pentru o astfel de perioadă de timp puteți solicita o rambursare a taxelor din Germania, însă acest termen este stabilit de fiecare țară în parte) atunci probabil ați acumulat o sumă de bani pe care îi puteți solicita înapoi.

Suma impozitului pe care o plătiți depinde de venitul pe care l-ați câștigat și de clasa de impozitare în care ați fost încadrat (asta depinde de starea dumneavoastră civilă). Acest aspect poate face diferența asupra sumei pe care o puteți primi înapoi. Din impozitele plătite există o parte recuperabilă, acumulată din taxele plătite în plus și din alte costuri suplimentare suportate de dumneavoastră. De exemplu: e posibil să fi plătit pentru chiria locuinței din Germania, să fi plătit pentru călătorii legate de muncă, transport cu mașina personală, să fi susținut financiar pe cineva sau alte cheltuieli. Deși impozitele se plătesc lunar, declarațiile de venit și de cheltuieli se depun la finalul anului fiscal. Dacă la finalul anului vă revizuiți veniturile, taxele și cheltuielile plătite și observați că ați plătit mai mult decât ar fi trebuit, vestea bună este că suma respectivă se poate recupera. De asemenea, este important de menționat că se poate întâmpla ca venitul dumneavoastră anual să nu depășească valoarea venitului scutit de impozit (de ex. în 2021, ca să fiți scutit de impozit trebuia să fi câștigat mai puțin de 9.744 euro). La acest venit se ajunge doar dacă ați muncit în Germania doar pentru câteva luni. În acest caz, puteți recupera tot impozitul pe care l-ați plătit.

Care sunt documentele de care aveți nevoie și cum să le obțineți?

Este posibil să fi încercat deja să calculați care este suma pe care o puteți recupera și ați decis să profitați de acest lucru. Iată care sunt documentele de care aveți nevoie: copie a pașaportului sau a cărții de identitate, certificatul de rezidență care atestă veniturile din țara de origine (formularul UE/SEE) și fișa fiscală Lohnsteuerbescheinigung (care conține veniturile și taxele plătite) sau ultimii fluturași de salariu din anul respectiv. De asemenea, e nevoie să vă familiarizați cu formularul de declarație fiscală și să comunicați cu autoritățile germane pentru a vă asigura că totul decurge bine și că documentele dumneavoastră au ajuns la biroul fiscal din Germania.

Dacă nu aveți actele necesare, în special fișa de la angajatorul din Germania și nu doriți să vă ocupați singur de aceste demersuri, cea mai bună opțiune este să contactați firme specializate în recuperarea taxelor. Cu ajutorul lor, puteți simplifica mult termenii de așteptare. De obicei, acest proces durează între 3-6 luni din momentul în care dosarul ajunge pe masa agenților fiscali din țara străină.

Așadar, dacă v-ați întors de la muncă din străinătate, amintiți-vă că impozitele nu vă vor fi rambursate automat. Puteți alege să vă ocupați singur de acest proces sau să încredințați responsabilitatea aceasta specialiștilor. Totuși, acest lucru nu va fi posibil fără inițiativa dumneavoastră. Nu amânați recuperarea taxelor pentru că termenii de prescripție sunt foarte clari. Ce nu mai aste în termen, rămâne la bugetul de stat.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în opera lui Michelangelo?
De ce degetele lui Dumnezeu și Adam nu se ating în opera lui Michelangelo?
Unul dintre cei mai mari artiști pe care i-a dat omenirea a fost, cu siguranță, Michelangelo, cel care a pictat tavanul Capelei Sixtine. Operele lui Michelangelo sunt pline de simboluri, unele... citește tot
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Care sunt țările care nu au pierdut niciodată un război?
Într-o perioadă dominată de conflicte globale (în Ucraina, în Israel, etc.) există și națiuni care se pot mândri cu faptul că nu au pierdut niciodată un conflict. Teoretic. Pentru că,... citește tot
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Cine a început construcția Sagradei Familia? Ce spunea Gaudi despre perioada îndelungată necesară finalizării proiectului?
Sagrada Familia (Sfânta Familie) este, cu siguranță, una dintre cele mai cunoscute biserici din lume. Situată în Barcelona, biserica este încă neterminată, deși se lucrează la ea de aproape... citește tot