Nu faceți asta! Obiceiuri proaste de condus care îți vor distruge ambreiajul mașinii. Ce trebuie să faci dacă ți s-a deteriorat cablul de ambreiaj?

11.12.2023
Nu faceți asta! Obiceiuri proaste de condus care îți vor distruge ambreiajul mașinii. Ce trebuie să faci dacă ți s-a deteriorat cablul de ambreiaj?

De cele mai multe ori, în cazul în care există probleme cu ambreiajul, orice automobilist începător va fi sfătuit să meargă pur și simplu la un service auto și să se ocupe de defecțiune. Cu toate acestea, puțini sunt cei care vă vor spune cât de important este și cum puteți evita problemele cu acesta.

În plus, dacă observați o defecțiune la timp, este mult mai ușor de remediat. Așadar, ce este ambreiajul și de ce este atât de important? Pentru început, ambreiajul este unul dintre elementele cheie ale transmisiei. Sarcina ambreiajului este de a transfera cuplul de la volanul motorului la arborele primar al transmisiei. Mai în detaliu, atunci când apăsați pedala de ambreiaj, legătura dintre motor și cutia de viteze este întreruptă (adică în momentul în care apăsați pedala). Această întrerupere vă permite să treceți în treapta de viteză de care aveți nevoie în acel moment. Ce înseamnă acest lucru în cele din urmă? Doar că această piesă protejează transmisia de suprasolicitare și amortizează în timp util vibrațiile motorului.

Obiceiurile de conducere ale automobilistului care pot deteriora ambreiajul

Așadar, haideți să analizăm punct cu punct la ce contribuie șoferul autoturismului însuși la uzura ambreiajului.

  1. Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri este apăsarea pedalei de ambreiaj în timp ce mașina este oprită. De exemplu, după ce se opresc pentru a aștepta culoarea verde a semaforului, multor automobiliști le place să angreneze vitezele. După cum probabil ați ghicit deja, acest lucru contribuie la uzura rapidă a ambreiajului.
  2. Există un alt obicei aparent complet inofensiv care este rău pentru piesă – acesta este menținerea constantă a mâinii pe maneta de viteze. Acest lucru exercită o presiune inutilă asupra furcii schimbătorului și face dificilă rotirea inelului rotativ.
  3. Este foarte important să învățați să nu ezitați atunci când schimbați vitezele și să nu țineți prea mult pedala de ambreiaj în stare activă.
  4. Următorul punct este valabil pentru cei cărora le place să conducă rapid. Ar trebui să fiți mereu cu ochii pe turația motorului, deoarece dacă strângeți ambreiajul la 4 mii de rotații și peste – cel mai probabil ambreiajul nu va rezista mult timp. S-ar putea chiar să trebuiască să îl înlocuiți complet.
  5. Și ultima greșeală este apăsarea constantă a pedalei de ambreiaj pe jumătate. Scoateți-vă din obiceiul de a ține piciorul pe această pedală, pentru că uzurați foarte repede piesa.

Semne de defecțiune a cablului de ambreiaj

O problemă comună care cauzează probleme în deplasarea mașinii este un cablu de ambreiaj uzat. Cum știi dacă este ceva în neregulă cu acesta? Iată câteva semne tipice:

Trebuie remarcat faptul că acest tip de probleme este mai tipic pentru mașinile cu un kilometraj ridicat și pentru cele care sunt exploatate în condiții dificile. Cu toate acestea, din păcate, nici măcar mașinile practic noi nu sunt asigurate de astfel de defecțiuni, deoarece depinde foarte mult de modul de conducere al automobilistului.

Reglarea cablului de ambreiaj

În cazul în care observați unul dintre semnele de probleme, înainte de a merge la service, merită să încercați să îl reglați. Pentru a face acest lucru, mai întâi eliberați piulița de blocare, apoi răsuciți piulița de tensionare. După aceea trebuie să răsuciți piulița până când se atinge elasticitatea pedalei. Iar la final strângeți doar piulița de blocare. Dacă acest lucru nu vă ajută, va trebui să mergeți în continuare la un service auto.

Și un pic de statistică: Ambreiajul durează între 30000 și 160.000 de kilometri, în funcție de tipul de mașină și de condițiile în care este folosit. În mediul urban și în zonele cu climă caldă, această piesă moare mai repede decât în cazul mașinilor folosite în zone mai reci. Cu toate acestea, stilul de condus este totuși cel care are cea mai mare influență.

Surse de informații:

Aflați mai multe despre cablul de ambreiaj – www.euautopiese.ro

Cand trebuie inlocuit cablul ambreiajului? – vrom.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot