Misterul pietrelor de la Stonehenge

28.03.2022
Misterul pietrelor de la Stonehenge

Cine nu a auzit despre faimoasele pietre de la Stonehenge? Deși sunt cunoscute pe întreg globul pământesc, nimeni nu și-a explicat cu exactitate motivul pentru care acestea sunt așezate într-o poziție precisă. Este posibil ca misterul de la Stonehenge să fi fost dezvăluit în cele din urmă de cercetătorii care spun că este un calendar solar gigant care ar putea lega Marea Britanie de Egiptul antic.

Profesorul Timothy Darvill, de la Universitatea Bournemouth, a concluzionat că locul a fost creat pe baza unui an solar de 365,25 zile pentru a ajuta oamenii să țină evidența zilelor, săptămânilor și lunilor.

Stonehenge, calendar dinaintea erei noastre

Săptămânile au durat zece zile și au fost mai multe luni decât suntem obișnuiți astăzi.

„Un astfel de calendar solar a fost dezvoltat în estul Mediteranei în secolele de după 3000 î.Hr. A fost adoptat în Egipt ca și calendar civil în jurul anului 2700 î.Hr. Ulterior, a fost utilizat pe scară largă la începutul Vechiului Regat, în jurul anului 2600 î.Hr.”, a spus el, scrie Sky News.

Posibilitatea ca acest calendar urmărit de Stonehenge să fi fost influențat de una dintre aceste culturi este foarte mare. Stonehenge este aliniat în direcția răsăritului de soare a solstițiului de vară și a apusului de soare a solstițiului de iarnă, ceea ce a determinat de multă vreme oamenii să sugereze că este un fel de calendar, a spus profesorul Darvill.

Decorul exterior al Stonehenge, un cerc de 30 de pietre sarsen verticale, a fost construit în jurul anului 2500 î.Hr. Profesorul Darvill a construit pe baza acestor cunoștințe analizând pietrele și comparându-le cu alte calendare din această perioadă.

„Calendarul propus funcționează într-un mod foarte simplu. Fiecare dintre cele 30 de pietre din cercul Sarsen reprezintă o zi dintr-o lună, ea însăși împărțită în trei săptămâni fiecare a câte 10 zile”, a spus mai spus cercetătorul, potrivit sursei mai sus menționată.

Pietrele distinctive din cerc marchează începutul fiecărei săptămâni, iar designul reflectă, de asemenea, o zi bisectă la fiecare patru ani. Ziua bisectă este marcată de cele patru pietre de stație din afara cercului Sarsen. În prezent, au mai au mai rămas doar două dintre ele.

În calendar a fost introdusă o lună de cinci zile pentru a o armoniza cu anul solar. Aceasta este reprezentată de cei cinci trilitoni din centrul locației. Un trilithon este o structură formată din două pietre mari verticale. Ele susțin o a treia piatră așezată orizontal în partea de sus.

Alinierea calendarului cu soarele înseamnă că orice erori în numărarea zilelor ar fi ușor de observat, deoarece soarele ar fi în locul greșit în timpul solstițiilor de vară și de iarnă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot