Misterul pietrelor de la Stonehenge

28.03.2022
Misterul pietrelor de la Stonehenge

Cine nu a auzit despre faimoasele pietre de la Stonehenge? Deși sunt cunoscute pe întreg globul pământesc, nimeni nu și-a explicat cu exactitate motivul pentru care acestea sunt așezate într-o poziție precisă. Este posibil ca misterul de la Stonehenge să fi fost dezvăluit în cele din urmă de cercetătorii care spun că este un calendar solar gigant care ar putea lega Marea Britanie de Egiptul antic.

Profesorul Timothy Darvill, de la Universitatea Bournemouth, a concluzionat că locul a fost creat pe baza unui an solar de 365,25 zile pentru a ajuta oamenii să țină evidența zilelor, săptămânilor și lunilor.

Stonehenge, calendar dinaintea erei noastre

Săptămânile au durat zece zile și au fost mai multe luni decât suntem obișnuiți astăzi.

„Un astfel de calendar solar a fost dezvoltat în estul Mediteranei în secolele de după 3000 î.Hr. A fost adoptat în Egipt ca și calendar civil în jurul anului 2700 î.Hr. Ulterior, a fost utilizat pe scară largă la începutul Vechiului Regat, în jurul anului 2600 î.Hr.”, a spus el, scrie Sky News.

Posibilitatea ca acest calendar urmărit de Stonehenge să fi fost influențat de una dintre aceste culturi este foarte mare. Stonehenge este aliniat în direcția răsăritului de soare a solstițiului de vară și a apusului de soare a solstițiului de iarnă, ceea ce a determinat de multă vreme oamenii să sugereze că este un fel de calendar, a spus profesorul Darvill.

Decorul exterior al Stonehenge, un cerc de 30 de pietre sarsen verticale, a fost construit în jurul anului 2500 î.Hr. Profesorul Darvill a construit pe baza acestor cunoștințe analizând pietrele și comparându-le cu alte calendare din această perioadă.

„Calendarul propus funcționează într-un mod foarte simplu. Fiecare dintre cele 30 de pietre din cercul Sarsen reprezintă o zi dintr-o lună, ea însăși împărțită în trei săptămâni fiecare a câte 10 zile”, a spus mai spus cercetătorul, potrivit sursei mai sus menționată.

Pietrele distinctive din cerc marchează începutul fiecărei săptămâni, iar designul reflectă, de asemenea, o zi bisectă la fiecare patru ani. Ziua bisectă este marcată de cele patru pietre de stație din afara cercului Sarsen. În prezent, au mai au mai rămas doar două dintre ele.

În calendar a fost introdusă o lună de cinci zile pentru a o armoniza cu anul solar. Aceasta este reprezentată de cei cinci trilitoni din centrul locației. Un trilithon este o structură formată din două pietre mari verticale. Ele susțin o a treia piatră așezată orizontal în partea de sus.

Alinierea calendarului cu soarele înseamnă că orice erori în numărarea zilelor ar fi ușor de observat, deoarece soarele ar fi în locul greșit în timpul solstițiilor de vară și de iarnă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot