Merită să-ți faci tatuaj? Argumente pro și contra

06.09.2021
Merită să-ți faci tatuaj? Argumente pro și contra

De-a lungul timpului, oamenii s-au împărțit în două tabere în ceea ce privește tatuajul, ceea ce a dus la multe controverse. Unii se declară împotriva desenului pe piele și se uită ciudat la cei care sunt tatuați și chiar îi judecă. Alții, în schimb, privesc tatuajele ca pe niște opere de artă.

Ce este un tatuajul și când a apărut?

Tatuajul este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite metode de înfrumuseţare a corpului omenesc. Nu se poate stabili unde și când a apărut, dar cu siguranță are o vechime de mii de ani.

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută în Egipt și reprezintă o mumie ce datează din anul 2200 î.Hr. Aceasta avea corpul acoperit în întregime cu mici desene decorative, stilizate, cu semnificații religioase.

Cuvântul tatuaj provine de la termenul „tatau” din limba tahitiană (care face parte din grupul limbilor polineziene), care înseamnă „a desena/a marca”. Acesta derivă, la rândul său, din cuvântul „ta-atouas” („Ta” – a desena și „atua” – zeu/spirit).

Se crede că cei mai pasionați de tatuaje erau locuitorii din Polinezia. Aici, tatuajul marca apartenența socială, iar numele tribului lua numele zonei de pe corp care era tatuată. Ulterior, fenomenul s-a răspândit pe toate meridianele globului.

Tatuajul este, practic, un desen pe piele care se obține prin injectarea subcutanată a unor pigmenți dintr-un tuş special, care rămâne definitiv sub piele. Operațiunea se realizează cu unul sau mai multe ace speciale de „bătut” tatuajul.

Argumente PRO tatuaj

1. Formă de exprimare

Fiecare tatuaj pe care și-l face cineva reprezintă ceva, are o anumită semnificație și spune o poveste despre acea persoană.

2. Bun suport emoțional

Când cineva traversează o perioadă grea din viață care îi afectează serios, un tatuaj îi poate ajuta să-și exprime anumite sentimente sau să se descarce emoțional pentru a se simți mai confortabil în propria piele.

3. Sunt frumoase și la modă

De obicei, tatuajul este făcut pentru a fi plăcut la privit, să-i aducă bucurie celui care îl poartă, dar și celor care îl admiră. „ink artiștii” sunt persoane cu background artistic, care au studii de specialitate, pictori, graficieni, etc.

Argumente CONTRA tatuaj

1. Barieră în găsirea unui job

Din cauza prejudecăților potențialilor angajatori, un tatuaj ar putea reprezenta un motiv pentru a fi refuzat pentru un anumit post. Dacă, totuși, ții neapărat să-ți faci unul, fă-ți-l într-o zonă ferită de ochii lumii.

2. Periculos pentru sănătate

Un tatuaj îți poate provoca mari bătăi de cap. Cum pielea este organul care ne ferește de multe pericole externe, un tatuaj făcut prost poate aduce cu sine infecții la nivelul pielii și apariția microbilor și a virusurilor. De aceea, apelează la un artist experimentat și îngrijește-ți pielea după tatuare conform recomandărilor primite de la acesta.

3. Poate fi foarte scump

Când te hotărăști să te tatuezi îți asumi și prețul tatuajului. Dar, înainte să tragi te exprimi, trebuie să ții cont de câteva detalii, și anume: cât de mare este tatuajul pe care ți-l dorești, cât de complex este acesta și câte ore stă artistul nemișcat pe scaun pentru a-ți realiza tatuajul. Cu alte cuvinte, cât dai, atâta face…

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot