Merită să-ți faci tatuaj? Argumente pro și contra

06.09.2021
Merită să-ți faci tatuaj? Argumente pro și contra

De-a lungul timpului, oamenii s-au împărțit în două tabere în ceea ce privește tatuajul, ceea ce a dus la multe controverse. Unii se declară împotriva desenului pe piele și se uită ciudat la cei care sunt tatuați și chiar îi judecă. Alții, în schimb, privesc tatuajele ca pe niște opere de artă.

Ce este un tatuajul și când a apărut?

Tatuajul este una dintre cele mai vechi şi mai răspândite metode de înfrumuseţare a corpului omenesc. Nu se poate stabili unde și când a apărut, dar cu siguranță are o vechime de mii de ani.

Una dintre cele mai importante descoperiri a fost făcută în Egipt și reprezintă o mumie ce datează din anul 2200 î.Hr. Aceasta avea corpul acoperit în întregime cu mici desene decorative, stilizate, cu semnificații religioase.

Cuvântul tatuaj provine de la termenul „tatau” din limba tahitiană (care face parte din grupul limbilor polineziene), care înseamnă „a desena/a marca”. Acesta derivă, la rândul său, din cuvântul „ta-atouas” („Ta” – a desena și „atua” – zeu/spirit).

Se crede că cei mai pasionați de tatuaje erau locuitorii din Polinezia. Aici, tatuajul marca apartenența socială, iar numele tribului lua numele zonei de pe corp care era tatuată. Ulterior, fenomenul s-a răspândit pe toate meridianele globului.

Tatuajul este, practic, un desen pe piele care se obține prin injectarea subcutanată a unor pigmenți dintr-un tuş special, care rămâne definitiv sub piele. Operațiunea se realizează cu unul sau mai multe ace speciale de „bătut” tatuajul.

Argumente PRO tatuaj

1. Formă de exprimare

Fiecare tatuaj pe care și-l face cineva reprezintă ceva, are o anumită semnificație și spune o poveste despre acea persoană.

2. Bun suport emoțional

Când cineva traversează o perioadă grea din viață care îi afectează serios, un tatuaj îi poate ajuta să-și exprime anumite sentimente sau să se descarce emoțional pentru a se simți mai confortabil în propria piele.

3. Sunt frumoase și la modă

De obicei, tatuajul este făcut pentru a fi plăcut la privit, să-i aducă bucurie celui care îl poartă, dar și celor care îl admiră. „ink artiștii” sunt persoane cu background artistic, care au studii de specialitate, pictori, graficieni, etc.

Argumente CONTRA tatuaj

1. Barieră în găsirea unui job

Din cauza prejudecăților potențialilor angajatori, un tatuaj ar putea reprezenta un motiv pentru a fi refuzat pentru un anumit post. Dacă, totuși, ții neapărat să-ți faci unul, fă-ți-l într-o zonă ferită de ochii lumii.

2. Periculos pentru sănătate

Un tatuaj îți poate provoca mari bătăi de cap. Cum pielea este organul care ne ferește de multe pericole externe, un tatuaj făcut prost poate aduce cu sine infecții la nivelul pielii și apariția microbilor și a virusurilor. De aceea, apelează la un artist experimentat și îngrijește-ți pielea după tatuare conform recomandărilor primite de la acesta.

3. Poate fi foarte scump

Când te hotărăști să te tatuezi îți asumi și prețul tatuajului. Dar, înainte să tragi te exprimi, trebuie să ții cont de câteva detalii, și anume: cât de mare este tatuajul pe care ți-l dorești, cât de complex este acesta și câte ore stă artistul nemișcat pe scaun pentru a-ți realiza tatuajul. Cu alte cuvinte, cât dai, atâta face…

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
De ce este sportul sănătos? Cum să faci din sport un obicei zilnic? Fă cunoștință cu Sportano!
Exercițiile fizice regulate sunt o necesitate pentru menținerea unei stări optime de sănătate, însă pentru unele persoane practicarea acestora reprezintă o problemă din cauza lipsei de timp.... citește tot