Eliminarea poluării devine prioritate

31.01.2022
Eliminarea poluării devine prioritate

Schimbările climatice și mai ales dezastrele provocate de acestea determină tot mai mulți mari producători de echipamente să-și îndrepte atenția către sustenabilitate și inovație, cu scopul de a reduce poluarea.

Imobilele inteligente, ecologice nu mai sunt doar proiecte în zilele noastre. Și tot mai mulți dintre români, printre care și cei care caută informații pe imoradar24, sunt preocupați de calitatea aerului pe care îl respiră, atât în propriile locuințe, cât și în spațiile de lucru sau din localitățile de domiciliu. Este și motivul pentru care marii producători de echipamente de încălzire sau răcire a clădirilor tind către reducerea spre zero a emisiilor poluante.

Amprenta CO2 se poate reduce considerabil

Sistemele inovatoare existente pot aduce împlinirea acestui deziderat. Iar Daikin accelerează cursa către zero emisii nete de carbon și susține decarbonizarea clădirilor prin noul sistem cu recuperare de căldură VRV 5. Acest nou sistem inovator se află la cea de-a cincea generație, prin care amprenta CO2 a clădirilor poate fi redusă considerabil prin tehnologia cu recuperare de căldură. Și asta pentru că producătorul de echipamente de încălzire și răcire, cu o experiență de peste 90 de ani în domeniu, are ca țintă să ajungă la o amprentă netă de carbon zero în întreaga activitate până în 2050. Și susține, prin tehnologiile sale inovatoare integrate, menținerea emisiilor totale de carbon la niveluri cât mai scăzute pe parcursul ciclului de viață al clădirilor dotate cu unități din portofoliu, asigurând în același timp un climat interior confortabil și sănătos.

Cum ajută recuperarea de căldură

Noua unitate de încălzire și răcire VRV 5 cu recuperare de căldură are o contribuție importantă la acest obiectiv. Aceasta adoptă agentul frigorific R-32, având GWP (Global Warming Potential) scăzut pentru clădirile comerciale de mari dimensiuni. Și menține flexibilitatea VRV de a deservi toate tipurile de spații interioare, chiar și pe cele de mici dimensiuni. Sistemele cu recuperare de căldură permit răcirea și încălzirea simultan, ceea ce oferă controlul individual al nivelului de confort. Tehnologia asigură astfel încălzire gratuită prin transferul de căldură din zonele care necesită răcire în zonele care necesită încălzire. Noua unitate VRV 5 cu recuperare de căldură reprezintă viitorul aplicațiilor HVAC-R comerciale, având o contribuție semnificativă la decarbonizarea clădirilor comerciale. Agentul frigorific R-32 reduce impactul asupra încălzirii globale cu până la 71%, având un nivel cu 68% mai mic al GWP și o cantitate mai mică de agent frigorific în comparație cu sistemele cu R-410A, folosite în mod obișnuit în clădirile comerciale.

Se poate folosi în spații mici

Unitatea VRV 5 are o eficiență sezonieră ridicată. Sistemul cu recuperare de căldură cu trei conducte este extrem de eficient și confortabil întrucât recuperează și recirculă căldura în spații cu nevoi termice diferite. Și permite funcționarea simultană în regim de încălzire și răcire, indiferent de orientarea clădirii. Mai mult, integrarea unităților de ventilație contribuie la îmbunătățirea calității aerului interior și la crearea unui mediu interior sănătos.

Mai mult decât atât, noul dispozitiv de selectare a regimului de funcționare (Branch Selector Box) a fost reproiectat pentru a încorpora tehnologia unică Daikin Shîrudo. Aceasta permite instalarea în spații de până la 7 metri pătrați, fără a fi necesare calcule complicate sau măsuri suplimentare pentru controlul agentului frigorific. Software-ul de proiectare Web Xpress de la Daikin, combinat cu tehnologia Shîrudo, asigură o selecție rapidă și ușoară a sistemului și o proiectare pentru integrarea în orice tip de spațiu.

VRV 5 are cea mai largă gamă de capacități de pe piață, de până la maximum 75,8 kW, reușind astfel să acopere nevoile clădirilor de dimensiuni medii și mari cu un singur sistem. Noua gamă este completată cu unități interioare VRV cu R-32, special concepute pentru a fi încadrate în toate configurațiile posibile de spații. Casetele suspendate de tavan, unitățile necarcasate de plafon fals cu presiune statică externă (ESP) medie și ridicată și unitățile de perete se numără printre opțiunile existente. Gama beneficiază de diversitate și în privința capacităților care variază de la 1,1 kW la 31,5 kW și care acoperă toate dimensiunile de spații.

Protecție împotriva scurgerilor de agent frigorific

Tot cu scopul de a elimina poluarea, dar și ca mijloc de protecție pentru utilizatori, Daikin a mai dezvoltat un sistem de monitorizare și control de la distanță pentru chillere, integrând detectarea inteligentă a scurgerilor de agent frigorific. Este vorba despre o nouă funcție de detectare a scurgerilor de la agregatele de producere apă răcită (chillere), pentru a ajuta utilizatorii instalațiilor cu managementul siguranței și conformitatea cu legislația F-Gas. Tehnologia din spatele noii funcții se bazează pe un nou algoritm software unic dezvoltat de Daikin, care utilizează date din istoricul de funcționare al echipamentului pentru a declanșa o alarmă în cazul unei posibile scurgeri și pentru a raporta frecvența apariției acestora în timp, permițând utilizatorilor să decidă când este nevoie să ia măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei şi fiabilității instalaţiei HVAC-R.

„Evitarea scurgerilor de agent frigorific este extrem de importantă și susține eforturile noastre de a ajunge la o amprentă netă de carbon zero în întreaga activitate până în 2050. Această nouă funcționalitate integrată în serviciile de monitorizare de la distanţă a produselor şi instalaţiilor Daikin va sprijini clienții să reducă semnificativ impactul scurgerilor de agent frigorific asupra mediului. În plus, ei pot economisi timp și bani în procesul de verificare manuală a scurgerilor și evită eventuale surprize în sezonul de vârf. Cu acest nou instrument, echipa noastră de service poate interveni prompt, minimizând riscurile pentru clienți, conservând agentul frigorific valoros și protejând mediul înconjurător.”, spune Daniel Vasile, Managing Director Daikin România.

Cum funcționează

Noul algoritm detectează chiar și scurgerile lente de gaz pe o gamă extinsă de sarcini, începând de la 33% din sarcina unității, față de 50% pentru alte aplicații de pe piață, analizând date pentru perioade anterioare de la o lună până la 12 luni. Noua soluție de detectare a scurgerilor de agent frigorific este disponibilă ca parte a sistemului de monitorizare și control de la distanță bazat pe cloud Daikin on Site (DoS). Stabilind noi standarde de performanță, se distinge prin comoditate și rentabilitate, precum și prin tehnologia inteligentă din spate.

Monitorizarea prin intermediul cloud-ului existent elimină necesitatea unor senzori suplimentari de detectare a scurgerilor de agent frigorific și a unui controler local, contribuind la compensarea costurilor inițiale de achiziție a sistemului. Tehnologia Machine Learning încorporată în serviciile cloud DoS permite îmbunătățirea ratelor de detectare a scurgerilor cu 15%, depășind performanțele actuale ale pieței. Identificarea și repararea mai rapidă a scurgerilor previne eliberarea de agenți frigorifici nocivi în atmosferă, ajutând utilizatorii să minimizeze impactul asupra mediului.

Funcția de detectare a scurgerilor de agent frigorific poate fi, de asemenea, furnizată la pachet ca parte a unui contract de întreținere pentru utilizatorii care aleg să externalizeze serviciile de monitorizare și gestionare, unde echipa de service primește o alarmă în momentul detectării scurgerilor, analizează situația de la distanță și la fața locului și dă soluțiile necesare de reparare a problemelor, după caz.

Daikin are în plan să-și extindă în curând capacitățile de detectare a scurgerilor de agent frigorific prin introducerea unui serviciu complet de management prin care să asiste utilizatorii în ceea ce privește conformitatea cu F-Gas prin intermediul unui serviciu unic care include gestionarea cantității de agent frigorific și îndeplinirea cerințelor de inspecție. Soluția de detectare a scurgerilor de agent frigorific este cea mai recentă dintr-o serie de progrese, determinate de strategia de dezvoltare continuă a produselor, care se concentrează pe inovație, performanță și eficiență energetică.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot