E adevărat că, în trecut, se făceau slujbe pentru ca o persoană să moară?

09.04.2019
E adevărat că, în trecut, se făceau slujbe pentru ca o persoană să moară?

Biserica ortodoxă română a fost supusă la grele încercări în ultima perioadă. Mai ales din pricina celor care nu fac cinste hainelor preoțești. Totuși, în mod hilar, au existat momente când fețe bisericești se rugau pentru moartea unei persoane. Este acest lucru adevărat?

Piotr Jadovski, un ofiţer rus care a fost în Țara Românească la mijlocul secolului al XIX-lea, afirma că în acele vremuri bărbații românii nu obișnuiau să fie fideli și tocmai de aceea, româncele căutau consolarea altundeva.

„Femeile, doamne, mame, odată devenite soţii, caută să suplimenteze pustietatea inimii şi plictiseala vieţii. În asemenea împrejurări apare consolatorul şi o mamă de familie nu se ruşinează să aibă un iubit, iar această nu se petrece în taină. Soţul iese pe o uşă, iar consolatorul intră la nevasta lui pe cealaltă. (…) În acest fel trec serile, zilele, anii şi intreagă viaţă a acestui popor într-o neîncetată satisfacere a pasiunilor sale, într-o eternă învârtire, în timp ce obligaţiile sfinte de familie rămân neîndeplinite”, scria ofiţerul rus în jurnalul său.

Care a fost cea mai mare comoară descoperită vreodată în România?

Eugene Poujade, consul general al Franței în Principatele Române începând cu 1849, a scris despre ceremoniile care se făceau pentru ca o persoană care avea rolul de amantă să moară. Cu alte cuvinte despre magia neagră practicată în biserică.

„Am fost surprins să aud mai multe călugăriţe care cântau repetând aproape o oră numele unei femei. Întrebând-o pe una dintre ele, am aflat că ele făceau ceea ce se cheamă în Ţara Românească o priveghere. Ele se rugau la Dumnezeu pentru moartea persoanei pe care o numeau, pentru că aceasta era obiectul afecţiunii ilegitime a unui înalt personaj. Soţia abandonată cerea moartea frumoasei păcătoase şi plătea privegherea. Aceste cântări trebuiau sä se facă auzite patruzeci de zile în şir”, nota, conform adevarul.ro, Eugene Poujade.

De ce furculița a fost respinsă la începuturi de Biserică?

Ce este magia neagră?

Magia neagră este o practică de a folosi forțe supranaturale în scopul răzbunării. În țările române, această formă de vrăjitorie a primit denumirea de farmece. Cuvântul farmec este sinonim cu peste 48 de cuvinte, din care 19 de origine latină, 10 din limbile neo-latine, 6 autohtone, 6 cu etimologie necunoscută, 5 din limbile slave, unul din turcă, unul din ungară.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot