De la ce vine FBI? Care este istoria FBI?

29.06.2020
De la ce vine FBI? Care este istoria FBI?

Biroul Federal de Investigații (FBI) este serviciul de informații interne și securitate al Statelor Unite ale Americii și principala sa agenție federală de aplicare a legii. Funcționând sub jurisdicția Departamentului de Justiție al Statelor Unite ale Americii, FBI este, de asemenea, membru al Comunității de Informații din SUA și raportează atât procurorului general, cât și directorului informațiilor naționale. Agenția are jurisdicție asupra încălcării a peste 200 de categorii de crime federale.

Motto-ul acestei agenții este „Fidelitate, Bravură, Integritate”. FBI-ul a fost înființat în 1908 ca Biroul de Investigații, BOI sau BI pe scurt. Numele său a fost schimbat în Biroul Federal de Investigații (FBI) în 1935. Sediul principal este clădirea J. Edgar Hoover, situată în Washington, D.C. Are 56 de birouri pe întreg teritoriul SUA, peste 400 de agenții rezidente în orașe și orășele mai mici și 60 de birouri internaționale. Trebuie știut că din august 2000, FBI are un birou și în România.

FBI-ul și operațiunile sale

Deși multe dintre funcțiile FBI sunt unice, activitățile sale în sprijinul securității naționale sunt comparabile cu cele ale MI5 britanic și ale FSB-ului rus. Spre deosebire de Agenția Centrală de Informații (CIA), care nu are autoritate de aplicare a legii și este concentrată pe colectarea de informații în străinătate, FBI este în primul rând o agenție internă.

Cu toate că este o agenție de securitate internă, aceasta menține o amprentă internațională semnificativă, având 60 de birouri Legal Attache (atașate) și 15 sub-birouri în ambasadele și consulatele americane de pe glob. Aceste sedii externe lucrează în colaborare cu serviciile de securitate străine și nu desfășoară, de regulă, operațiuni unilaterale în țările gazdă.

În anul fiscal 2019, bugetul total al Biroului a fost de aproximativ 9,6 miliarde de dolari. Principalul obiectiv al FBI este protejarea și apărarea Statelor Unite ale Americii, respectarea și aplicarea legilor penale din SUA și furnizarea serviciilor de conducere și justiție penală agențiilor și partenerilor federali, de stat, municipali și internaționali.

Cum a fost înființat Biroul Federal de Investigații

Biroul de Investigare (BOI) a fost creat la 26 iulie 1908. Procurorul general Bonaparte, a folosit banii Departamentului de Justiție și a angajat 34 de persoane, inclusiv unii veterani ai Serviciului Secret  pentru a lucra pentru o nouă agenție de investigare. Primul său „șef” (titlul este acum cunoscut sub numele de „director”) a fost Stanley Finch. Bonaparte a comunicat Congresului aceste acțiuni în decembrie 1908.

Prima sarcină oficială a Federal Bureau of Investigation a fost vizitarea și efectuarea de sondaje asupra caselor de prostituție pentru pregătirea aplicării „White Slave Traffic Act” sau Legea Mann, adoptată la 25 iunie 1910. În 1932, biroul a fost redenumit Biroul de Investigare al Statelor Unite. În anul următor, 1933, BOI a devenit un serviciu independent în cadrul Departamentului Justiției. În 1935, numele său a fost schimbat oficial în Biroul Federal de Investigații, sau FBI-ul actual.

Foto: en.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot