De la ce distanță își poate împușca un lunetist ținta? De ce lunetiștii sunt antrenați să tragă între bătăile inimii?

04.03.2022
De la ce distanță își poate împușca un lunetist ținta? De ce lunetiștii sunt antrenați să tragă între bătăile inimii?

Lunetiştii sunt, fără îndoială, cei mai buni trăgători de pe câmpul de luptă. Acești soldați sunt capabili să elimine ţinte de la sute de metri distanţă, fără ca victimele lor să fie alertate de prezenţa lunetiștilor. Totuși, care este cea mai lungă distanță de la care un lunetist și-a doborât ținta?

Lunetiștii sunt considerați experți în camuflaj, maeștri ai răbdării și printre cel mai bine pregătiți soldați. În multe cazuri, aceștia sunt ajutați de o pușcă performantă capabilă să-i ajute să atingă ţinte la distanţe extrem de mari.

Recordul de distanță la care o țintă a fost eliminată

Se consideră că ce mai buni lunetiști din lume s-ar afla în armata SUA. Rapoartele cu privire la cele mai lungi ucideri înregistrate de lunetiști care conțin informații privind distanța de tragere și identitatea lunetistului au fost prezentate publicului larg în Statele Unite ale Americii începând cu anul 1967.

Pe măsură ce armele și muniția s-au îmbunătățit, la fel s-a îmbunătățit și distanța de la care putea fi eliminată o țintă. La mijlocul anului 2017 s-a raportat că un operator al forțelor speciale canadiene al cărui nume nu a fost făcut public, a stabilit în Irak un nou record de 3.540 m (3.871 yd). Recordul anterior îi aparținea unui lunetist australian și era de 2.815 m. Ambii lunetiști foloseau o armă McMillan Tac-50, notează wikipedia.org.

Curiozități despre lunetiști:

Lunetiștii lucrează, de obicei, în echipă de câte doi. Unul este trăgător, iar celălalt observator;

În diferite locuri, lunetisții sunt antrenați să tragă între bătăile inimii, deoarece fluxul de sânge poate afecta degetele care apasă trăgaciul. Lunetiștii mai țin cont și de alți factori cum ar fi viteza vântului, umiditatea sau temperatura, scrie postoast.com.

Finlandezul Somi Hayha, cunoscut și sub numele de „Moartea albă”, deține titlul de cel mai eficient lunetist cu 505 ucideri în mai puțin de 100 de zile.

Lyudmila Pavlichneko este considerată cea mai bună femeie lunetist. Lunetista de origine sovietică ar fi ucis în cel De-al Doilea Război Mondial 309 soldați inamici.

Se crede că Uniunea Sovietică ar fi angajat peste 2000 de lunetiste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii...
Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 4 iulie?
Pe data de 4 iulie, în Statele Unite ale Americii este sărbătorită Ziua Independenței. Această dată reprezintă cea de-a 185-a zi a calendarului gregorian și a 186-a zi în anii... citește tot
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Ce s-a întâmplat azi, 3 iulie?
Pe data de 3 iulie, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sfântul Mucenic Iachint și Sfântul Ieronim Anatolie al Constantinopolului. În România, în această zi este celebrată... citește tot
Cum funcționează creierul uman?
Cum funcționează creierul uman?
Creierul funcționează ca un adevărat computer. Acesta prelucrează informațiile pe care le primește de la simțuri și organism, iar după aceea trimite înapoi mesaje către corp. Creierul este... citește tot
Shtiu.ro