De ce sunt capacele de canal rotunde?

05.11.2019
De ce sunt capacele de canal rotunde?

România este împânzită de capace de canalizare. Dacă în alte țări din Occident mai există și capace de canal de formă pătrată, în țara noastră acestea sunt rotunde. Există mai multe motive pentru care capacele de canal sunt rotunde, unul mai interesant decât celălalt.

Autorul cărții “Ask A Science Teacher: 250 Answers to Questions You’ve Always Had About How Everyday Stuff Really Works” a încercat să răspundă la întrebarea aceasta. Nu de alta, dar capace de canalizare se întâlnesc la tot pasul, indiferent de țară.

Se pare că forma rotundă a fost aleasă întrucât este forma perfectă pentru a rezista presiunii pământului. Totodată, capacele cu forma rotundă sunt mai ușor de prelucrat decât capacele pătrate și, mai ales, mai ușor de transportat. Riscul unui eventual accident este mai mic când muncitorii transportă un capac de canalizare rotund.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Totul ține și de geometrie. Forma rotundă a capacelor face ca acestea să nu cadă în gaură. Dacă ar exista un canal pătrat sau, poate, dreptunghiular, există posibilitatea ca, așezat pe diagonală, acesta să cadă în canal.

Iar în final, mai trebuie menționat un lucru extrem de important. Capacele de canal rotunde nu trebuie potrivite, ele se așează perfect. În cazul în care acestea ar fi pătrate, capacele ar trebui potrivite deasupra găurilor.

Cât costă un capac de canalizare?

În România, capacele de canalizare au prețuri care încep de la câțiva zeci de lei și pot ajunge până la 4-500 de lei, în funcție de mărime și de greutatea acestuia. Acestea sunt utilizate pentru protecția și închiderea căminelor de vizitare, căminelor de inspecție, gurilor de scurgere, căminelor de apometre pentru branșamente din instalațiile de canalizare și alimentare cu apă, căminelor de racord din rețelele de canalizare, gaz, electricitate, telecomunicații, pentru accesul la vane, hidranți.

Foto: ziaruldeiasi.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot