De ce se spune că nu e bine să stai sub nuc? Mit sau adevăr?

03.11.2020
De ce se spune că nu e bine să stai sub nuc? Mit sau adevăr?

Ce riști dacă dormi sub un nuc? Oamenii au fost întotdeauna atrași de mituri și superstiții. Multe dintre ele nu conțin niciun sâmbure de adevăr, însă chiar și așa au fost transmise din generație în generație. Unul dintre miturile mioritice face referire la statul la umbra unui nuc.  Ce este greșit în asta? Nimic, am spune la prima vedere. Mitul susține că a te „adăposti” la umbra nucului este nociv pentru organism. De ce?

Mituri despre nuci

Cu toate că fructele și frunzele nucului sunt benefice pentru organismul uman, de-a lungul timpului s-au transmis tot felul de superstiții despre acest pom. Cel mai cunoscut mit, în tradiția populară, spune că nu este bine ca o persoană să stea prea mult sub un nuc. Potrivit vorbelor din popor, frunzele acestui copac conțin mult iod, iar omul se poate îmbolnăvi întrucât consumul de alimente bogate în iod și luarea unor suplimente care conțin iod pot cauza hipertiroidism. Acest fapt nu a fost, niciodată, demonstrat din punct de vedere științific.

O altă vorbă, în tradiția populară, spune că un gospodar trebuie să planteze un nuc atunci când vrea să marcheze un eveniment foarte important din viaţa lui, cum ar fi naşterea unui copil.

Cu toate acestea, există un pericol real în ceea ce privește fructele acestui copac. Dacă nucile nu sunt depozitate corect, ele pot fi infestate cu aflatoxină, un mucegai care poate duce inclusiv la dezvoltarea unor forme de cancer.

Efecte benefice pentru organismul uman

Pe lângă superstiții, nucul are o serie de beneficii pentru organismul uman. Fructul acestuia, miezul de nucă, este bogat în acizi graşi omega 3, de aceea este indicat pentru a reduce colesterolul şi pentru a preveni bolile de inimă. Frunzele sunt folosite la infuzie și pot trata diferite boli de piele, cum sunt eczemele, pentru că are efect astringent. Totodată, ajută la vindecarea transpiraţiei excesive.

Uleiul realizat din nucă este bun pentru îngrijirea părului, pentru masaj, dar este bun şi la gătit. Totodată din coaja și frunzele de nuc se poate obține vopsea naturală, care poate fi folosită pentru coloritul lânei. De asemenea, frunzele de nuc pot fi așezate în dulapul cu haine, fiindcă mirosul lor țin moliile la distanță.

Foto: Pestre.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot