De ce Podișul Dobrogei este cea mai veche unitate de relief din România?

07.06.2022
De ce Podișul Dobrogei este cea mai veche unitate de relief din România?

Podișul Dobrogei reprezintă o zonă de munte cu înălțimi maxime de doar 467 de metri. Regiunea este cunoscută și sub numele de Munții Dobrogei. Istoria acestei forme de relief este una îndelungată, plină de schimbări climatice care au influențat formarea zonei.

Podișul Dobrogei s-a format pe roci vechi, depozite sedimentare mezozoice și neozoice, supuse forțelor naturii și rezultând o zonă cu altitudini relativ joase. Partea de nord este mai înaltă, ajungând pe alocuri la 350-400 de metri dar și la 467 de metri în Vârful Greci din Munții Măcinului. Zona sudică are o altitudine sub 200 de metri, cea mai mare porțiune fiind de 204 de metri în Podișul Deliorman.

Potrivit specialiștilor în domeniu, Podișul Dobrogei este cea mai veche formă de relief din țara noastră, fiindcă s-a format în orogeneza hercinică. Această perioadă din istoria planetei noastre a ținut milioane de ani și adus la formarea continentelor și a formelor de relief din prezent. Datele arată că Podișul Casimcei, care aparține de Podișul Dobrogei centrale, este cel mai vechi pământ românesc, luând naștere în orogeneza Caledoniană.

Ce este orogeneza?

Potrivit datelor istorice Pământul a cunoscut mai multe etape orogenetice:

Orogeneza reprezintă un fenomen complex de mișcări ale plăcilor tectonice, pe o perioadă foarte mare de timp de câteva sute de milioane de ani, care are ca rezultat formarea diferitelor forme de relief. Aceasta este practic un efect al ciocnirii plăcilor tectonice sau a activităților vulcanice.

Din punct de vedere geografic, intervalul de înălțimi în care sunt cantonați Munții Dobrogei duce la clasificarea lor ca podiș, acesta fiind situat între valea Dunării în vest și nord și Marea Neagră în est, constituind singura mare unitate extra-carpatică, având cele mai vechi structuri geomorfologice din România. La suprafață, cele mai vechi roci sunt șisturile verzi proterozoice din Podișul Casimcei, cu o vârstă de peste 600 milioane ani. În fundamentul Dobrogei de Sud există roci mai vechi, identificate în foraje și acoperite în prezent de straturi sedimentare paleozoice, mezozoice și neozoice, care au o vârstă mult mai mare (1,6 miliarde ani), potrivit Wikipedia.org.

Foto: ioanmiclea.wordpress.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot