De ce penalty-urile sunt nedrepte pentru portari?

09.07.2018
De ce penalty-urile sunt nedrepte pentru portari?

„Loteria penalty-urilor” este expresia care s-a tot folosit pe parcursul Campionatului Mondial din Rusia, ediția 2018. Unele dintre echipe au avut câștig de cauză, pe când altele, deși au jucat un fotbal mai bun, au fost nevoite să plece acasă din pricina loviturilor de departajare. De ce penaltyurile sunt nedrepte pentru goalkeeperi?

0,4 secunde. Atât ne ia nouă, oamenilor, să clipim. La fel de scurt este timpul pe care-l au la dispoziție portarii pentru a salva o lovitură de pedeapsă. Sau, măcar, pentru a încerca să o salveze.

Ce este acela un penalty? Ei bine, un penalty, denumit la fotbal și lovitură de la 11 metri, este o lovitură de pedeapsă acordată din interiorul careului.

Așadar, din pricina timpului de reacție, portarii trebuie să ghicească dacă șutul va fi în dreapta sau în stânga. Sau, de ce nu, pe centrul porții. Portarii își pot îmbunătăți timpul de reacție dacă se mișcă înainte ca adversarul să lovească mingea, dar acest lucru este interzis de regulament.

Nici măcar cifrele nu sunt de partea portarilor. La nivel mondial, mai bine de 80% dintre loviturile de pedeapsă sunt transformate în gol. Se pare că sunt mai bine de 70% șanse ca penaltyul să fie marcat dacă fotbalistul este dreptaci. Șansele scad la 58% dacă jucătorul care execută este stângaci.

Unul dintre trucurile folosite de portari este să întindă mâinile pentru a părea că acoperă o suprafață mai mare din poartă. Fix ca în imaginea de mai jos, acolo unde cele două săgeți au aceeași dimensiune, dar impresia generală este că cea de jos este mai lungă. Și multora dintre goalkeeperi le iese acest „truc” permis de regulament.

Altfel, recordul pentru cele mai multe penalty-uri apărate la loviturile de departajare este deținut de Helmuth Duckadam, când a apărat toate cele patru lovituri de departajare, executate de Alesanco, Pedrazza, Alonso și Marco în Finala Cupei Campionilor Europeni 1986 cu FC Barcelona.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Câți bani iau cei de la Coldplay să cânte în România?
Pe 12 și 13 iunie 2024, britanicii de la Coldplay vor susține două concerte pe Arena Națională în cadrul turneului Music of the Spheres World Tour, care promovează cel de-al 9-lea album,... citește tot
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot