De ce nu sunt așezate în ordine alfabetică literele pe tastatură?

08.06.2023
De ce nu sunt așezate în ordine alfabetică literele pe tastatură?

Cu toții am observat că literele de pe o tastatură nu sunt în ordine alfabetică. Acest design se găsește peste tot în lume și are o explicație logică pentru care literele au fost așezate în acest fel. Numele asezării tastelor? QWERTY.

În anul 1872, inventatorul mașinii de scris, Christopher Sholes, a fost cel care a aranjat literele pe tastatură în acest fel. Configurația QWERTY, denumită așa după primele șase litere din colțul stânga sus, a fost realizată astfel pentru a permite o tastare simplă și rapidă.

Tehnologia a avansat, însă tastatura a rămas la fel

Tastatura QWERTY a fost concepută inițial pentru mașinile de scris manuale din secolul al XIX-lea. La acea vreme, aceste dispozitive necesitau o anumită configurare a tastelor pentru a preveni blocarea lor în timpul utilizării. Astfel, a fost dezvoltat un sistem în care literele frecvent utilizate, în limba engleză, erau așezate în această formulă ca să reducă riscul de blocare a tastelor adiacente.

De-a lungul timpului, tastatura QWERTY a devenit foarte răspândită, fiind standard în majoritatea țărilor care utilizează limba engleză. Astfel oamenii s-au obișnuit cu acest aranjament al literelor, indiferent de zona de pe Glob.

Chiar dacă tastatura QWERTY nu este așezată în ordine alfabetică, ea a fost concepută pentru a permite utilizatorilor să scrie în mod eficient în limba engleză. Aranjamentul actual al tastelor este optimizat pentru viteza și comoditatea oamenilor, care scriu frecvent. Astfel, au fost luați în considerare factori precum frecvența de utilizare a anumitor litere și distanța parcursă de degete pentru a minimiza mișcările inutile ale mâinilor.

O ipoteză recentă susține că literele au fost așezate în acest fel pentru a facilita ”tehnica oarbă”, adică scrierea fără a te uita la tastatură. Ca atare, se spune că fiecare deget are un grup restrâns de litere pe care le poate apăsa, fără a greși cuvintele.

Câte tipuri de tastaturi există?

Este important de menționat că există și alte aranjamente de tastatură, nu numai cea QWERTY, precum tastatura AZERTY (utilizată în limba franceză) sau tastatura QWERTZ (utilizată în limba germană). Trebuie precizat că toate aceste tastaturi au fost adaptate nevoilor specifice ale fiecărei limbi.

Este bine de știut că a mai fost dezvoltat un alt aranjament al literelor, tastatura Dvorak. Aceasta a fost concepută pentru a fi mai eficientă din punct de vedere ergonomic și pentru a reduce efortul repetitiv asupra degetelor. Cu toate acestea, tastatura QWERTY rămâne cea mai răspândită și utilizată în prezent.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot