De ce nu sunt așezate în ordine alfabetică literele pe tastatură?

08.06.2023
De ce nu sunt așezate în ordine alfabetică literele pe tastatură?

Cu toții am observat că literele de pe o tastatură nu sunt în ordine alfabetică. Acest design se găsește peste tot în lume și are o explicație logică pentru care literele au fost așezate în acest fel. Numele asezării tastelor? QWERTY.

În anul 1872, inventatorul mașinii de scris, Christopher Sholes, a fost cel care a aranjat literele pe tastatură în acest fel. Configurația QWERTY, denumită așa după primele șase litere din colțul stânga sus, a fost realizată astfel pentru a permite o tastare simplă și rapidă.

Tehnologia a avansat, însă tastatura a rămas la fel

Tastatura QWERTY a fost concepută inițial pentru mașinile de scris manuale din secolul al XIX-lea. La acea vreme, aceste dispozitive necesitau o anumită configurare a tastelor pentru a preveni blocarea lor în timpul utilizării. Astfel, a fost dezvoltat un sistem în care literele frecvent utilizate, în limba engleză, erau așezate în această formulă ca să reducă riscul de blocare a tastelor adiacente.

De-a lungul timpului, tastatura QWERTY a devenit foarte răspândită, fiind standard în majoritatea țărilor care utilizează limba engleză. Astfel oamenii s-au obișnuit cu acest aranjament al literelor, indiferent de zona de pe Glob.

Chiar dacă tastatura QWERTY nu este așezată în ordine alfabetică, ea a fost concepută pentru a permite utilizatorilor să scrie în mod eficient în limba engleză. Aranjamentul actual al tastelor este optimizat pentru viteza și comoditatea oamenilor, care scriu frecvent. Astfel, au fost luați în considerare factori precum frecvența de utilizare a anumitor litere și distanța parcursă de degete pentru a minimiza mișcările inutile ale mâinilor.

O ipoteză recentă susține că literele au fost așezate în acest fel pentru a facilita ”tehnica oarbă”, adică scrierea fără a te uita la tastatură. Ca atare, se spune că fiecare deget are un grup restrâns de litere pe care le poate apăsa, fără a greși cuvintele.

Câte tipuri de tastaturi există?

Este important de menționat că există și alte aranjamente de tastatură, nu numai cea QWERTY, precum tastatura AZERTY (utilizată în limba franceză) sau tastatura QWERTZ (utilizată în limba germană). Trebuie precizat că toate aceste tastaturi au fost adaptate nevoilor specifice ale fiecărei limbi.

Este bine de știut că a mai fost dezvoltat un alt aranjament al literelor, tastatura Dvorak. Aceasta a fost concepută pentru a fi mai eficientă din punct de vedere ergonomic și pentru a reduce efortul repetitiv asupra degetelor. Cu toate acestea, tastatura QWERTY rămâne cea mai răspândită și utilizată în prezent.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot