De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

20.09.2022
De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

Istoria fotbalului românesc îl consemnează pe Nicolae Dobrin ca fiind unul dintre cei mai valoroși fotbaliști. Cel poreclit „Gâscanul” împarte podiumul cu Gheorghe Hagi, fiind în inimile multor suporteri un jucător chiar mai valoros decât decarul constănțean. Dobrin a fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în 1966, 1967 și 1971. După meciul epic al lui FC Argeș împotriva echipei Real Madrid, acesta a primit o ofertă de transfer la echipa madrilenă. De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

Nicolae Dobrin, cariera de fotbalist

Dobrin

Un fotbalist tehnic fără pereche, primul star al fotbalului mioritic debutează în prima divizie la vârsta de 14 ani la echipa care l-a consacrat FC Argeș. Pe acea vreme, FC Argeș se numea Dinamo Pitești. Unii îi reproșau că juca lent și că are schimbări ale dispoziției de joc, alții erau de părere că este imposibil să te lipsești de talentul înnăscut al acestuia. Fals atacant central și fals atacant, Nicolae Dobrin a fost liderul tricolorilor timp de 14 ani, din 1966 și până în 1980. Statistica sa este una impresionantă. În cariera profesionistă a adunat 456 meciuri și a înscris 117 goluri. Din cauza unui conflict avut cu antrenorul echipei, Angelo Niculescu, Dobrin avea să nu joace niciun minut la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic din 1970.

Ultimul meci pentru echipa națională a fost împotriva RDG-ului, în data de 2 aprilie 1980. Acesta s-a stins din viață la data de 26 octombrie 2007, iar in cinstea sa, Stadionul din Pitești poartă numele „Nicolae Dobrin”.

De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

„A fost considerat de mulți dintre cei care l-au văzut jucând drept cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Gică Hagi a fost un fenomen, dar avea un singur picior. Dobrin era magician cu ambele picioare.” – consemna site-ul de specialitate italian Calciomercato.

În timpul meciurilor dintre Real Madrid și FC Argeș, Santiago Bernabeu a fost cucerit de tehnica jucătorului român. Manșa tur, jucată în Trivale s-a încheiat cu scorul fenomenal de 2-1, unul dintre golurile gazdelor fiind înscrise de „Gâscan”. Returul s-a disputat pe arena madrilenă în fața a 60.000 de suporteri, iar scorul s-a terminat 3-1 pentru echipa gazdă. După finalizarea meciului de la Madrid, oficialii au demarat tratativele pentru transfer. Celebrul patron al Realului fost dispus să ofere o sumă colosală pentru vremea respectivă, 2 milioane de euro. Din cauza regimului comunist din România, discuțiile au avut loc cu însuși Nicolae Ceaușescu, dar „Tovarășul” a fost de neînduplecat. . Conform gândirii lui Ceaușescu, Dobrin era considerat „bun național” și nu putea fi transferat în străinătate. Cu toate acestea, frica fostului dictator a fost să nu creeze un precedent și apoi mai mulți jucători români să-și dorească să evolueze în străinătate.

Astfel s-a scris povestea a unui ce putea fi cel mai important transfer din istoria fotbalului românesc. Transferul ratat al „Gâscanului” a reprezentat, de altfel, și cel mai mare regret din viața acestuia.

Foto: Gsp.ro & Wikipedia.org

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot