De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

20.09.2022
De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

Istoria fotbalului românesc îl consemnează pe Nicolae Dobrin ca fiind unul dintre cei mai valoroși fotbaliști. Cel poreclit „Gâscanul” împarte podiumul cu Gheorghe Hagi, fiind în inimile multor suporteri un jucător chiar mai valoros decât decarul constănțean. Dobrin a fost ales de trei ori cel mai bun fotbalist al României, în 1966, 1967 și 1971. După meciul epic al lui FC Argeș împotriva echipei Real Madrid, acesta a primit o ofertă de transfer la echipa madrilenă. De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

Nicolae Dobrin, cariera de fotbalist

Dobrin

Un fotbalist tehnic fără pereche, primul star al fotbalului mioritic debutează în prima divizie la vârsta de 14 ani la echipa care l-a consacrat FC Argeș. Pe acea vreme, FC Argeș se numea Dinamo Pitești. Unii îi reproșau că juca lent și că are schimbări ale dispoziției de joc, alții erau de părere că este imposibil să te lipsești de talentul înnăscut al acestuia. Fals atacant central și fals atacant, Nicolae Dobrin a fost liderul tricolorilor timp de 14 ani, din 1966 și până în 1980. Statistica sa este una impresionantă. În cariera profesionistă a adunat 456 meciuri și a înscris 117 goluri. Din cauza unui conflict avut cu antrenorul echipei, Angelo Niculescu, Dobrin avea să nu joace niciun minut la Campionatul Mondial de fotbal din Mexic din 1970.

Ultimul meci pentru echipa națională a fost împotriva RDG-ului, în data de 2 aprilie 1980. Acesta s-a stins din viață la data de 26 octombrie 2007, iar in cinstea sa, Stadionul din Pitești poartă numele „Nicolae Dobrin”.

De ce nu l-a lăsat Ceaușescu pe Dobrin să plece la Real Madrid?

„A fost considerat de mulți dintre cei care l-au văzut jucând drept cel mai bun fotbalist român din toate timpurile. Gică Hagi a fost un fenomen, dar avea un singur picior. Dobrin era magician cu ambele picioare.” – consemna site-ul de specialitate italian Calciomercato.

În timpul meciurilor dintre Real Madrid și FC Argeș, Santiago Bernabeu a fost cucerit de tehnica jucătorului român. Manșa tur, jucată în Trivale s-a încheiat cu scorul fenomenal de 2-1, unul dintre golurile gazdelor fiind înscrise de „Gâscan”. Returul s-a disputat pe arena madrilenă în fața a 60.000 de suporteri, iar scorul s-a terminat 3-1 pentru echipa gazdă. După finalizarea meciului de la Madrid, oficialii au demarat tratativele pentru transfer. Celebrul patron al Realului fost dispus să ofere o sumă colosală pentru vremea respectivă, 2 milioane de euro. Din cauza regimului comunist din România, discuțiile au avut loc cu însuși Nicolae Ceaușescu, dar „Tovarășul” a fost de neînduplecat. . Conform gândirii lui Ceaușescu, Dobrin era considerat „bun național” și nu putea fi transferat în străinătate. Cu toate acestea, frica fostului dictator a fost să nu creeze un precedent și apoi mai mulți jucători români să-și dorească să evolueze în străinătate.

Astfel s-a scris povestea a unui ce putea fi cel mai important transfer din istoria fotbalului românesc. Transferul ratat al „Gâscanului” a reprezentat, de altfel, și cel mai mare regret din viața acestuia.

Foto: Gsp.ro & Wikipedia.org

 

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot