De ce Munții Retezat se numesc astfel?

24.11.2020
De ce Munții Retezat se numesc astfel?

Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Aceștia se înalță între Depresiunea Petroșani și Depresiunea Hațeg și sunt străbătuți de două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord și est și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud.

La vest sunt înconjurați de Munții Țarcu, la sud-vest de Munții Godeanu și la sud de Munții Vâlcan. Vârful Peleaga, cu o înălțime de 2509 m, este cel mai înalt vârf din Munții Retezat.

De asemenea, alte două vârfuri faimoase sunt Vârful Păpușa (2504 m) și Vârful Retezat (2482 m), cel care dă şi numele munţilor. De unde vine denumirea? Conform Wikipedia, structura plată a vârfului dă senzația că ar fi un munte retezat, fapt ce a dat naștere la numeroase legende și basme populare despre flăcăi viteji, domniţe suave, haiduci cu milă faţă de cei oropsiţi, zmei înaripaţi şi dinozauri pitici.

Legenda lui Iorgovan

Una dintre legende este cea a lui Iorgovan, feciorul unui împărat din Serbia care a fost trimis de tatăl său în lume să se vindece de o boală de care nu mai scăpa. Acesta a trecut Dunărea și a ajuns pe Valea Cernei. A fost găzduit de un bătrân căruia i-a povestit despre boala sa, iar moșul l-a trimis la un izvor din apropiere, spunându-i că se va vindeca dacă se va scălda în el.

Băiatul a descoperit izvorul în care s-a scăldat timp de trei săptămâni așa cum îl sfătuise bătrânul. Ceea ce el nu știa era faptul că în fiecare zi, în aceleași ape binefăcătoare, se scălda și un șarpe.

Iorgovan s-a vindecat și a început să prindă o putere imensă, iar șarpele a crescut foarte mare și s-a transformat într-un balaurcu trei capete. Acesta stătea încolăcit în jurul Vârfului Boul și înghițea turmele de oi și de vite din apropiere. Fiul împăratului s-a hotărât să-l ucidă și în lupta sa cu balaurul ar fi tăiat din greşeală vârful muntelui.

O altă poveste ar fi că pe Vârful Retezat ar exista o poartă interplanetară și aici ar fi terenul propice pentru a ateriza navele extraterestre. Aici, în trecut, un laser uriaș ar fi decapitat munții României, astfel luând naștere Munții Retezat.

Munții cu 80 de ochi albaștri

Munții Retezat sunt un loc special din numeroase motive. Se spune că aceștia au 80 de ochi albaștri datorită celor 80 de lacuri şi tăuri în care se oglindeşte albastrul cerului. Lacul Bucura se află în mijlocul Retezatului și este cel mai întins lac glaciar din România. Tot în Retezat, iubitorii de trasee montane pot găsi Lacul Zănoaga, acesta fiind cel mai adânc lac glaciar de la noi din țară și peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 m.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot