De ce Munții Retezat se numesc astfel?

24.11.2020
De ce Munții Retezat se numesc astfel?

Munții Retezat fac parte din Carpații Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Aceștia se înalță între Depresiunea Petroșani și Depresiunea Hațeg și sunt străbătuți de două râuri importante, Râul Mare, care îi delimitează la nord și est și Jiul de Vest, care îi delimitează la sud.

La vest sunt înconjurați de Munții Țarcu, la sud-vest de Munții Godeanu și la sud de Munții Vâlcan. Vârful Peleaga, cu o înălțime de 2509 m, este cel mai înalt vârf din Munții Retezat.

De asemenea, alte două vârfuri faimoase sunt Vârful Păpușa (2504 m) și Vârful Retezat (2482 m), cel care dă şi numele munţilor. De unde vine denumirea? Conform Wikipedia, structura plată a vârfului dă senzația că ar fi un munte retezat, fapt ce a dat naștere la numeroase legende și basme populare despre flăcăi viteji, domniţe suave, haiduci cu milă faţă de cei oropsiţi, zmei înaripaţi şi dinozauri pitici.

Legenda lui Iorgovan

Una dintre legende este cea a lui Iorgovan, feciorul unui împărat din Serbia care a fost trimis de tatăl său în lume să se vindece de o boală de care nu mai scăpa. Acesta a trecut Dunărea și a ajuns pe Valea Cernei. A fost găzduit de un bătrân căruia i-a povestit despre boala sa, iar moșul l-a trimis la un izvor din apropiere, spunându-i că se va vindeca dacă se va scălda în el.

Băiatul a descoperit izvorul în care s-a scăldat timp de trei săptămâni așa cum îl sfătuise bătrânul. Ceea ce el nu știa era faptul că în fiecare zi, în aceleași ape binefăcătoare, se scălda și un șarpe.

Iorgovan s-a vindecat și a început să prindă o putere imensă, iar șarpele a crescut foarte mare și s-a transformat într-un balaurcu trei capete. Acesta stătea încolăcit în jurul Vârfului Boul și înghițea turmele de oi și de vite din apropiere. Fiul împăratului s-a hotărât să-l ucidă și în lupta sa cu balaurul ar fi tăiat din greşeală vârful muntelui.

O altă poveste ar fi că pe Vârful Retezat ar exista o poartă interplanetară și aici ar fi terenul propice pentru a ateriza navele extraterestre. Aici, în trecut, un laser uriaș ar fi decapitat munții României, astfel luând naștere Munții Retezat.

Munții cu 80 de ochi albaștri

Munții Retezat sunt un loc special din numeroase motive. Se spune că aceștia au 80 de ochi albaștri datorită celor 80 de lacuri şi tăuri în care se oglindeşte albastrul cerului. Lacul Bucura se află în mijlocul Retezatului și este cel mai întins lac glaciar din România. Tot în Retezat, iubitorii de trasee montane pot găsi Lacul Zănoaga, acesta fiind cel mai adânc lac glaciar de la noi din țară și peste 20 de vârfuri mai înalte de 2000 m.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Ce este aspartamul, faimosul înlocuitor al zahărului? Ce spun studiile despre aspartan?
Mulți dintre producătorii băuturilor carbogazoase promovează produse „fără zahăr”, o alternativă „mai sănătoasă”. În rețetea acestor băuturi zahărul este înlocuit cu aspartam.... citește tot
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Este teleportarea posibilă în viitorul apropiat?
Teleportarea este unul dintre visurile la care au visat multe generații de sute de ani. Fenomenul prin care noi, oamenii, am putea să fim într-o clipită într-o altă parte a lumii este, pentru... citește tot
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Ce țări au același imn? O melodie este împărțită de 3 state!
Imnul și drapelul sunt două simboluri reprezentative pentru fiecare stat și țară în parte. Sau, nu. Puțini sunt cei care știu că există state care împart același imn. Ba mai mult, una... citește tot