De ce hainele negre atrag căldura? Care este explicația?

08.02.2021
De ce hainele negre atrag căldura? Care este explicația?

Când ne gândim la zilele toride de vară ne vin în minte întinderile lungi de plajă, valurile mării, razele soarelui, pescuit sau chiar la drumețiile printre brazi înalți în drum spre un lac foarte cunoscut.

Atunci când ne vin în minte aceste imagini sau altele similare, s-ar putea să ne fi imaginat alături de prieteni sau de membri ai familiei, însă nu ne gândim și la ceea ce purtăm. Dacă ne imaginăm scena preferată de vară, există șanse mari ca hainele pe care le purtam să fie albe sau în nuanțe deschise.

De ce nu asociem hainele negre cu vara? De ce albul și alte culori deschise sunt nuanțele populare de vară? Deși s-ar părea că răspunsul are legătură cu moda, de fapt știința este desemnează culorile albe și mai deschise să fie mai practice în lunile fierbinți de vară.

De fapt, probabil că ni s-a spus la un moment dat să evităm să purtăm negru când este cald, pentru că negrul atrage căldura. Există vreun adevăr în această afirmație? Sau este simplu o poveste din bătrâni?

De ce hainele negre atrag căldura?

Dacă am auzit acest lucru de la un bătrân, el avea oarecum dreptate. Hainele negre absorb mai multă lumină și, la rândul lor, se transformă în mai multă căldură. Toate pot fi explicate prin știința luminii, căldurii și energiei.

Pentru a înțelege proprietățile de absorbție a căldurii îmbrăcămintei negre, trebuie mai întâi să înțelegem de ce aceasta este vizată în primul rând. Culoarea unei cămăși este determinată de lungimile de undă ale luminii care se reflectă înapoi de la acel obiect.

Când lumina lovește un obiect, acea lumină (cunoscută sub numele de lumină albă) conține toate lungimile de undă vizibile ale luminii. O cămașă roșie va apărea astfel roșie, deoarece absoarbe toate lungimile de undă ale luminii, cu excepția roșu, pe care îl reflectă înapoi la ochii noștri.

O cămașă albă reflectă toate lungimile de undă ale luminii înapoi în ochii noștri, absorbând niciuna dintre ele. O cămașă neagră, pe de altă parte, absoarbe toate lungimile de undă ale luminii, reflectând niciuna dintre ele înapoi la ochii noștri.

Hainele închise și căldura

Pe măsură ce o cămașă neagră absoarbe toată lumina care o lovește, transformă acea lumină în alte forme de energie, de obicei căldură. Apoi emite căldura respectivă, unele în mediu și altele direct în pielea ta. Acesta este motivul pentru care suntem sfătuiți să nu purtăm haine negre sau închise la culoare în zilele toride. Ne putem încălzi, deoarece culoarea neagră absoarbe lumina și emite căldură.

Cămășile albe au efectul opus. Deoarece nu absorb lumină, nu o transformă în căldură. Acest lucru face ca îmbrăcămintea albă sau mai deschisă să fie mai răcoroasă și bună de purtat vara.

Desigur, deși există o bază științifică pentru afirmația că îmbrăcămintea neagră absoarbe lumina și o transformă în căldură, s-ar putea să nu observăm  cu adevărat o mare diferență între o cămașă albă și o cămașă neagră într-o zi de vară. Mulți alți factori, inclusiv umiditatea și vântul, influențează cât de cald ne poate fi într-o anumită zi, indiferent de culoarea cămășii pe care o putem purta.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot