De ce codul PIN de la carduri are patru cifre și nu șase sau opt? Care este cel mai sigur cod PIN?

09.10.2019
De ce codul PIN de la carduri are patru cifre și nu șase sau opt? Care este cel mai sigur cod PIN?

Codul PIN a devenit alături de CNP cel mai comune cod pe care trebuie să îl folosească o persoană în viața de zi cu zi. PIN este acronim al sintagmei engleze Personal Identification Number (în română Număr Personal de Identificare) și poate avea o lungime cuprinsă între 4 și 12 cifre. Totuși, PIN-urile de la carduri au doar patru cifre. De ce nu au șase?

Codul PIN

John Shepherd-Barron a fost un inventator britanic care a condus echipa care a instalat primul bancomat din lume, denumit uneori ca ATM sau automat de bani.

Se spune că britanicul John Shepherd-Barron voia inițial ca PIN-urile cardurilor să fie formate din 6 cifre. Totuși, după o discuție cu soția, aceasta i-a spus că ei i-ar fi mult mai ușor să rețină un PIN format doar din patru cifre. Astfel că John Shepherd-Barron a optat pentru un PIN din patru cifre.

PIN-ul este de obicei un număr format din 4 cifre, între 0000-9999, rezultând astfel 10.000 de numere posibile, astfel că în încercarea de a afla acest număr, ar fi nevoie să se încerce de maxim 9999 de ori pentru a afla PIN-ul corect. Practic, o șansă din 10.000 de încercări.  De cele mai multe ori, la a treia introducere greșită a unui PIN, sistemul blochează contul și chiar reține media de acces, considerându-se încercare de fraudă. Așadar, șansele se reduc la una din 3.333.

Care este, însă, cel mai sigur cod PIN din lume?

Conform unor studii, 1234, 1111 şi 0000 – reprezintă 20% din toate parolele formate din patru cifre din lume și sunt, evident, cel mai ușor de ghicit. Cea mai puţin populară combinaţie este 8068. Alte coduri PIN la fel de puțin populare sunt 8093, 9629, 6835 şi 7637.

Care este codul CVV al cardului și cum se află?

Plățile cu cardul au devenit parte din viața noastră și sunt puțini cei care nu au efectuat o plată online. Cu toate acestea, nu oricine știe care este codul CVV al cardului.

Codul CVC (Card Verification Code), uneori denumit și codul CVV (Card Verification Value) este codul format, de regulă, din 3 cifre. Acesta se găsește pe spatele cardului și este așa numitul „cod de securitate”.

Conform emițătorilor cardurilor, codul este util pentru validarea suplimentară a cardului, în special în tranzactiile la distanță, așa cum sunt cele online.

Care este numărul cardului?

Numărul cardului se află pe fața acestuia și este format din 13 până la 16 cifre, în funcție de banca ce a emis cardul respectiv. De cele mai multe ori, numărul este format din 16 cifre grupate în patru grupe de câte patru.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot