De ce ardelenii le spun MITICI bucureștenilor și celor din celelalte zone ale țării?

12.05.2022
De ce ardelenii le spun MITICI bucureștenilor și celor din celelalte zone ale țării?

România este împărțită în mai multe zone istorice și, în mod normal, și graiul diferă de la o zonă la alta. Există multe regionalisme și în multe cazuri românii dintr-o parte a țării nu înțeleg termenii folosiți de ce care locuiesc în altă regiune. Ca de exemplu, ardelenii îi numesc “mitici”. Ce înseamnă acest termen?

Unul dintre primii români care a folosit substantivul de “mitic” a fost Ion Luca Caragiale în operele sale. Termenul reprezintă o combinaţie între limbajul bucureştenilor şi comportamentul afişat de aceştia în preajma provincialilor.

De fapt, “mitic” vine de la substantivul propriu Mitică, ce vine de la Dumitru (nr. Dumitru, Dumitrică). Mitică este personajul principal al schiţei lui I.L. Caragiale cu acelaşi nume şi este descris simplu, ca genul de om pe care îl găsim peste tot în Bucureşti:

“Fireşte că trebuie să-l cunoaştem: îl întâlnim atât de des – în prăvălii, pe stradă, pe jos, în tramvai, în tramcar, pe bicicletă, în vagon, în restaurant, la Gambrinus – în fine pretutindeni”, nota dramaturgul.

Caragiale continuă caracterizarea lui Mitică, bucureșteanul clasic:

„Mitică este bucureşteanul par excellence. Şi fiindcă Bucureştii sunt un mic Paris şi Mitică, se-nţelege, este un mic parizian. El nu e nici tânăr, nici bătrân, nici frumos, nici urat, nici prea-prea, nici foarte-foarte; e un băiat potrivit în toate, dar ceea ce-l distinge, ceea ce-l face să aibă un caracter marcat este spiritul lui original şi inventiv“

Revenind la ardeleni, în accepțiunea acestora, miticii se cred „buricul pământului“ care uită că sunt din provincie și se consideră bucureșteni după câteva săptămâni de locuit în Capitala țării.

Muntenia „domină“ Bucureștiul

Cifrele arată că în anul 2012, 21.000 de români din provincie şi-au stabilit domiciliul în Bucureşti. Jumătate dintre aceştia provin din Muntenia şi numai 20% din Moldova, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai noi articole
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Ce s-a întâmplat azi, 27 mai?
Pe data de 27 mai, în calendarul creștin-ortodox, sunt sărbătoriți Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardei; Sf. Mărturisitor Ioan Rusul. Totodată, în... citește tot
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
De ce ospătarii își țin mâinile la spate?
Cine nu a fost măcar o dată la un restaurant? Cui nu-i place să se delecteze cu cele mai bune preparate și să fie servit? Ei bine, de ani buni și românii merg constant la restaurant și... citește tot
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Care este cea mai sigură clădire din lume și ce avere depozitează?
Operat de Departamentul Trezoreriei Statelor Unite, Depozitul de lingouri din SUA, Fort Knox, este o clădire-seif extrem de sigură lângă postul armatei americane din Fort Knox, Kentucky. Acesta... citește tot